Romanii vor putea circula, de la 1 ianuarie 2007, in 22 din cele 25 de tari au Uniunii Europene doar pe baza cartii de identitate, a declarat, ieri, ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga. Guvernul a aprobat o ordonanta de urgenta care
Romanii vor putea circula, de la 1 ianuarie 2007, in 22 din cele 25 de tari au Uniunii Europene doar pe baza cartii de identitate, a declarat, ieri, ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga. Guvernul a aprobat o ordonanta de urgenta care modifica si completeaza Legea privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate. "In temeiul acestei modificari, cetatenii romani care doresc sa calatoreasca in statele membre au posibilitatea de a prezenta la controlul de frontiera, dupa caz, pasaportul individual sau cartea de identitate" a declarat Vasile Blaga. Cehia, Cipru si Suedia au impus unele restrictii privind calatoria romanilor cu cartea de identitate. Ministrul a aratat ca Cehia si Cipru permit accesul in baza unei carti de identitate cu conditia ca aceasta sa aiba un cod de bare, lucru care nu se regaseste pe cartile de identitate romanesti. In ceea ce priveste Suedia, Blaga a declarat ca negocierile continua, intrucat autoritatile responsabile din aceasta tara solicita ca pe cartile de identitate sa fie mentionata cetatenia titularului. Minorii sub 14 ani vor putea circula in statele membre UE pe baza unui pasaport individual sau daca sunt trecuti pe pasaportul unuia dintre parinti. Vasile Blaga a precizat insa ca nu trebuie sa se faca o confuzie intre spatiul Schengen si spatiul UE. "Daca un cetatean are interdictie de a intra in unul dintre statele membre ale spatiului Schengen nu poate intra in niciunul dintre cele 15 state membre", a precizat ministrul Vasile Blaga.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.