Scaderea cursului de schimb al monedei nationale continua sa fie o piedica in activitatea exportatorii. Astfel, producatorii din industria textila, de incaltaminte si cea auto, desi se asteapta la sporirea vanzarilor pe final de an, sunt afectati de
Scaderea cursului de schimb al monedei nationale continua sa fie o piedica in activitatea exportatorii. Astfel, producatorii din industria textila, de incaltaminte si cea auto, desi se asteapta la sporirea vanzarilor pe final de an, sunt afectati de intarirea constanta a leului.
Aparitia pe piata a modelului Logan break a impulsionat industria auto. Cel mai recent sondaj de conjunctura publicat de Banca Nationala subliniaza faptul ca ultimul model lansat de producatorul din Pitesti a condus la estimari favorabile a industriei mijloacelor de transport.
Dar si managerii din alte ramuri ale economiei nationale indica o evolutie ascendenta a activitatii. Estimarile formulate de participantii la sondajul de conjunctura realizat de Banca Nationala, pentru luna noiembrie, releva mentinerea expectatiilor pozitive privind principalii indicatori economici la nivelul industriei. In cazul activitatii de productie, estimarile managerilor intervievati semnaleaza continuarea tendintei ascendente. Totodata, aceasta perspectiva se va mentine pe un orizont mai indelungat, data fiind posibila intensificare a dinamicii portofoliului total al comenzilor adresate companiilor industriale.
Pe de alta parte, productia industriala este franata de cererea insuficienta. In luna noiembrie, aproximativ 19% din participantii la sondajul BNR indica nivelul redus al cererii drept principalul factor restrictiv in activitatea de productie. Iar influenta este resimtita pe parcursul lunii noiembrie, in principal, in industria textila, de confectii, pielarie si incaltaminte, precum si in industria alimentara. Totusi, sfarsitul anului va aduce o intensificare a activitatii din aceste ramuri ale economiei, asa cum arata rezultatele obtinute de un sondaj similar realizat de Institutul National de Statistica.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.