Sectia de procurori a CSM a fost investita cu solutionarea actiunii declansate impotriva lui Nastasiu. Acesta a determinat punerea in libertate a lui Omar Hayssam, dandu-i posibilitatea sa fuga din tara
Comisia de disciplina pentru pro
Sectia de procurori a CSM a fost investita cu solutionarea actiunii declansate impotriva lui Nastasiu. Acesta a determinat punerea in libertate a lui Omar Hayssam, dandu-i posibilitatea sa fuga din tara
Comisia de disciplina pentru procurori a exercitat ieri actiunea disciplinara contra procurorului Ciprian Nastasiu de la DIICOT, din cadrul Parchetului General, cu constatarea ca exista elemente privind comiterea unor abateri disciplinare in actiunea acestuia de solicitare a punerii in libertate a inculpatului Omar Hayssam.
In acest sens, Comisia de disciplina a sesizat Sectia de procurori a CSM, pentru ca aceasta sa decida asupra unei eventuale sanctionari disciplinare a lui Nastasiu. Verificarile CSM au inceput in vara acestui an, dupa ce intreaga presa a dezvaluit modul in care a fost pus in libertate Omar Hayssam, ca urmare a cererii lui Nastasiu, adresata instantei de judecata, de incetare a masurii preventive de arest, pe motiv ca inculpatul ar fi grav bolnav de cancer si ca ar risca sa moara in arest. Cererea lui Nastasiu a fost imediat imbratisata de judecatorul Sofica Dumitrascu, de la Curtea de Apel Bucuresti, care a decis revocarea masurii arestarii si inlocuirea acesteia cu obligarea de a nu parasi tara.
Dupa cum s-a constatat ulterior, "suferintele" lui Omar au fost atat de reale incat acesta a disparut imediat din tara, la bordul unui vapor care transporta berbecuti. Trebuie amintit ca Nastasiu, a invocat ca argument doua adeverinte medicale, emise de doctorul Constantin Tanasescu, de la Penitenciarul Rahova, care aratau "multiplele metastaze" ale lui Omar, care nu ar fi putut fi tratate in reteaua sanitara a penitenciarului. Pe baza acestor adeverinte medicale, Omar a fost pus in libertate, desi in mod legal, singurul act ce putea fi luat in seama la incetarea executarii masurii preventive era un raport de expertiza medico-legala, emis de specialisti de la IML. Este inexplicabil cum unui inculpat de asemenea calibru i s-au gasit cu atata usurinta motive de punere in libertate, fara a se administra un raport de expertiza medico-legala, care sa certifice ca spusele medicului Tanasescu de la Rahova nu sunt pure inventii.
In pofida acestor elemente, la 21 noiembrie 2006, Parchetul Inaltei Curti a dispus neinceperea urmaririi penale impotriva procurorului Ciprian Nastasiu si a judecatorului Sofica Dumitrascu, si continuarea cercetarilor penale numai in directia medicului Tanasescu, pe motiv ca acesta a comis infractiunea de fals intelectual, prin atestarea in cele doua adeverinte a unor imprejurari necorespunzatoare adevarului.
Ca un facut, Ciprian Nastasiu a primit acest NUP exact in ziua cand a emis rezolutia de incepere a urmaririi penale impotriva "spionilor" din jurul MEC si MTCI, care a generat un imens scandal national.
Victime colaterale
Printr-un comunicat de presa emis ieri de CSM, se mentioneaza ca "verificarile Inspectiei Judiciare au vizat conduita procurorului in exercitarea atributiilor de serviciu".
Trebuie precizat ca pentru a fi sigur ca Omar Hayssam va pus in libertate, Nastasiu s-a dus personal la instanta de judecata, pentru a pleda in favoarea acestuia. Surse avizate ne-au informat ca Nastasiu ar fi purtat convorbiri indelungate cu judecatorul Sofica Dumitrascu pentru a o convinge de "sanatatea precara" a lui Hayssam.
Fuga lui Hayssam - generata de zbaterile lui Nastasiu - a umilit o serie de institutii strategice ale statului roman (Parchetul General, serviciile secrete si Internele), care s-au dovedit incapabile sa previna fuga de raspundere a celui care a pus la cale celebra rapire a celor trei ziaristilor. Fuga lui Hayssam a dus la demisiile capilor principalelor servicii secrete si la cea a procurorului general Ilie Botos si a scos la iveala lacunele legislative in ceea ce priveste monitorizarea inculpatilor dupa revocarea masurilor de arest preventiv. Fostul procuror general al Romaniei Ilie Botos a declarat cu prilejul scandalului iscat ca responsabilitatea pentru nemonitorizarea lui Hayssam dupa punerea sa in libertate apartine procurorului de caz - adica lui Nastasiu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.