Papa Benedict al XVI-lea si-a inceput, ieri, vizita de patru zile in Turcia, aceasta fiind prima sa calatorie apostolica intr-o tara majoritar musulmana.
Desi, initial, premierul turc Tayyp Recep Erdogan anunta ca timpul nu ii va permite sa se intalneasca, pe durata vizitei, cu Sfantul Parinte, seful guvernului de la Ankara a tinut sa il intampine personal pe oaspete, la scara avionului, au informat televiziunile turce. Pe aeroportul din Ankara, discutiile in tÍte-a-tÍte dintre Suveranul Pontif si Erdogan au durat 25 de minute, timp in care, potrivit declaratiilor ulterioare ale premierului turc, Papa a spus ca sprijina aderarea Turciei la UE. In opinia observatorilor, intrevederea a reprezentat un gest de conciliere, menit sa aplaneze tensiunile provocate in lumea musulmana de comentariile recente ale lui Benedict al XVI -lea referitoare la Islam.
In urma cu un an, inainte de instalarea sa la Vatican, Cardinalul Ratzinger afirma ca religia musulmana a Turciei demonstreaza ca aceasta tara nu apartine Uniunii Europene. Seful guvernului turc a apreciat, in cadrul convorbirilor, ca "aceasta vizita are loc intr-un moment special, intrucat omenirea traverseaza o etapa a controversei intre civilizatii". Pentru prezenta Papei in Turcia, autoritatile au dispus masuri draconice de securitate, mai dure chiar decat in timpul vizitei presedintelui George W Bush in aceasta tara. Sute de politisti au fost mobilizati pe tot traseul de la aeroport la Ankara, iar patru avioane de vanatoare F-16 stationate la baza de la Bandirma, din nord-vestul tarii, au insotit aeronava Suveranului Pontif imediat dupa intrarea in spatiul aerian turc. La Istanbul, unde Papa va ajunge in aceasta seara, va fi plasat cate un politist la fiecare 20 de metri pe tot traseul ce va fi urmat de Papa. De asemenea, in jurul bisericii Sfanta Sofia, pe care Papa o va vizita maine, vor fi pozitionati numerosi politisti. Sfantul Parinte se va deplasa apoi la Moscheea albastra situata in apropiere, aceasta fiind prima sa vizita intr-un lacas de cult musulman, dupa numirea in fruntea Bisericii catolice, in aprilie 2005.