Consilierul ministrului Comunicatiilor, Mihai Donciu, si angajatul Ministerului Economiei, Dorinel Mucea, au fost retinuti pentru tradare inainte de miezul noptii. La inchiderea editiei, continua audierea bulgarului Stamen Stanchev, ""capul retelei""
Consilierul ministrului Comunicatiilor, Mihai Donciu, si angajatul Ministerului Economiei, Dorinel Mucea, au fost retinuti pentru tradare inainte de miezul noptii. La inchiderea editiei, continua audierea bulgarului Stamen Stanchev, ""capul retelei"", si a lui Vadim Benyatov Don, ambii consultanti internationali.
Toti acuzatii din dosarul de spionaj si tradare in legatura cu privatizarile au fost convocati aseara, incepand cu ora 18:00, la Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata (DIICOT). Dupa mai multe ore, inauntru au ramas doar patru persoane dintre cele acuzate de tradare si de spionaj: Dorinel Mucea si Mihai Donciu, Stamen Stanchev si Vadim Benyatov Don.
PRIMUL LA ZDUP. Primul care si-a pierdut libertatea a fost Mihai Dorinel Mucea, adjunctul sefului Oficiului Participatiilor Statului si Privatizare in Industrie (OPSPI) din cadrul Ministerului Economiei si Comertului (MEC), care a fost retinut aseara de procurorii DIICOT, pentru 24 de ore. Ordonanta de retinere a fost emisa, potrivit surselor noastre, putin inainte de ora 23:00, dupa mai multe ore in care reprezentantul MEC a fost audiat de anchetatori in dosarul de spionaj si tradare in legatura cu mai multe privatizari ale unor societati ce tin de MEC si Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiilor (MCTI). Conform surselor citate, Dorinel Mucea a fost retinut sub aceleasi acuzatii formulate impotriva lui si prin actul de incepere a urmaririi penale, respectiv tradare prin transmitere de secrete si constituirea unui grup infractional organizat, care actioneaza in mod coordonat in scopul divulgarii secretului economic si concurentei neloiale. Interesant este ca, dupa prima runda de audieri de ieri, Mucea a iesit din parchet spunand ca este complet nevinovat si ca a lamurit cu anchetatorii mai multe aspecte privind anchetarea sa. La numai cateva ore el a fost insa dus in arest.
Urmatorul retinut a fost consilierul ministrului Comunicatiilor, Mihai Radu Donciu, cu responsabilitati pe linia privatizarii agentilor economici din subordinea MEC. La circa 30 de minute dupa ora 23:00, el a primit 24 de ore de retinere pentru aceleasi acuzatii, ca si in cazul lui Dorinel Mucea.
PROPUSI LA ARESTARE. ""Retinerea s-a facut prin inlocuirea masurii restrictive de a parasi Bucurestiul. Ei vor fi dusi maine (n.r. - azi) in fata judecatorilor Curtii de Apel Bucuresti, cu propunerea de arestare preventiva pentru 29 de zile"", ne-a declarat azi-noapte Robert Cazanciuc, seful Biroului de Presa al Parchetului Instantei Supreme.
""Acum continua audierile cu cetateanul bulgar Stamen Stantchev si cetateanul american de nationalitate rusa Vadim Benyatov Don, ambii consultanti internationali"", a spus sursa citata. Sursele noastre dadeau ca foarte posibila si retinerea acestora, sub acuzatia de spionaj si constituire de grup infractional organizat cu scopul divulgarii secretului economic si al concurentei neloiale. Printre acuzati se afla si Robert Marius Neagoe, directorul Directiei Juridice din OPSPI, ca si turcul Mustafa Oral, acuzat de complicitate la spionaj si de constituirea unui grup infractional. Iar in lipsa sunt cercetati Mircea Calin Flore - reprezentant permanent in Romania al unei societati de consultanta bancara si Michal Susak - consultant international, ambii locuind in afara Romaniei.
SINGURUL COMUNICAT. Biroul de presa al Ministerului Public comunica la 22 noiembrie ca, in cursul lunii iunie 2006, DIICOT a primit din partea organelor cu atributii pe linia securitatii nationale o sesizare in legatura cu existenta unei grupari de criminalitate organizata, constituita in jurul cetateanului bulgar Stamen Stanchev, consultant al unei societati bancare internationale pentru afaceri derulate in Romania. Din reteaua lui Stanchev fac parte mai multi demnitari si functionari publici din institutiile centrale cu atributii in domeniul privatizarii, afirma procurorii. Ulterior, pe surse, s-au aflat cazurile in care ar fi avut loc divulgari de date confidentiale, fiind vorba despre SC Electrica Muntenia Sud SA, SN Radiocomunicatii, C.N. Posta Romana, RomTelecom.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.