Politia a mai sigilat sediul unei companii internationale de securitate vizitate de Litvinenko, dupa ce a gasit urme ale aceleiasi substante. Litvinenko a murit joia trecuta dupa ce a fost otravit cu o "cantitate semnificativa" de poloniu 210. Pe de
Politia a mai sigilat sediul unei companii internationale de securitate vizitate de Litvinenko, dupa ce a gasit urme ale aceleiasi substante. Litvinenko a murit joia trecuta dupa ce a fost otravit cu o "cantitate semnificativa" de poloniu 210. Pe de alta parte, Litvinenko a dezvaluit, la 3 martie 2005, la Londra, cotidianului La Repubblica, despre modul in care a fost santajat de autoritatile italiene pentru a fi convins sa colaboreze cu comisia Mitrohin, relateaza Mediafax. Litvinenko a afirmat ca, in 2004, a fost contactat, prin intermediul unui prieten, de profesorul italian Mario Scaramella, care colabora cu comisia parlamentara Mitrohin, mandatata cu anchetarea activitatilor desfasurate de KGB in Italia. Litvinenko a declarat ca nu stie nimic despre arhiva lui Vasili Mitrohin, dar ca poate furniza o lista cu oameni de contact si consiliere cu privire la functionarea FSB. Litvinenko si Scaramella au cazut de acord sa se intalneasca in Italia in februarie 2004. Fratele sau, Maxim, insa, solicitant de azil politic in Italia, i-a spus ca politia il ameninta cu expulzarea in Rusia. In acel moment, Litvinenko a luat urgent legatura cu Scaramella, cerandu-i ajutorul. Maxim, solicitant de azil la Rimini, a obtinut o programare pentru regularizarea situatiei sale in Italia, care i-ar fi permis sa se deplaseze la Londra, pentru efectuarea unui eventual transplant de maduva in favoarea fratelui sau. Litvinenko a sesizat Parlamentul European si pentru presupusa apartenta a actualului premier Romano Prodi la o retea a KGB-ului care cuprinde varfuri ale puterilor din Europa. (I.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.