Sunt de acord cu aprigul nostru coleg de redactie Victor Roncea (minus cu unele - putine, e drept - accente fundamentalist-ortodoxe ce-i scapa uneori, cum - mutatis-mutandis - ii mai scapau deunazi si amicului Sorin Dumitrescu, care, de altfel, mi-a
Sunt de acord cu aprigul nostru coleg de redactie Victor Roncea (minus cu unele - putine, e drept - accente fundamentalist-ortodoxe ce-i scapa uneori, cum - mutatis-mutandis - ii mai scapau deunazi si amicului Sorin Dumitrescu, care, de altfel, mi-a facut, intr-o scrisoare, cea mai pertinenta, mai profunda analiza a nuvelei mele "Spovedania"), sunt de acord, deci, cu faptul ca scoaterea icoanelor si a altor insemne bisericesti din scoli e o tampenie. Nu asa ii vom invata pe elevi sa gandeasca, chipurile, liber, "laic". Asta pe de o parte. Pe de alta, eu unul ma indoiesc ca majoritatea adolescentelor, liceencelor care consuma de sting in "Jack", in "Club A", in "Laptarie" sau in alte asezaminte liber-cugetatoare si care dupa aceea se inchina, expresiv, paganului Eros, a doua zi, la scoala (cele care mai ajung acolo...) ar avea vreo remuscare crestina la vederea chipului lui Iisus Cristos sau al Fecioarei Maria. Iar daca au, cu atat mai bine! Si nu e numai vina lor ca nu au. Religia se preda azi in scoli cu aceeasi lipsa de atractivitate, in aceeasi plictiseala consimtita de ambele parti cu care se preda altadata socialismul stiintific. Profesorii cu fete si capete patratoase mestecand in falcile lor puternice indigesta materie de economie politica au fost acum inlocuiti de imberbi si inexpresivi studenti la Teologie. Cu acelasi rezultat: o plictiseala generala.
Nu icoanele trebuie inlaturate, ci mentalitatea care impiedica tinerii sa ajunga la intelesul lor adevarat.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.