Prima grefa de fata din lume, realizata in urma cu un an frantuzoaicei Isabelle Dinoire, a fost o "reusita" din punct de vedere estetic, sunt de parere medicii francezi care au participat la realizarea operatiei si care au facut publica o fotografie
Prima grefa de fata din lume, realizata in urma cu un an frantuzoaicei Isabelle Dinoire, a fost o "reusita" din punct de vedere estetic, sunt de parere medicii francezi care au participat la realizarea operatiei si care au facut publica o fotografie recenta a pacientei, transmit ziarele britanice. "Rezultatul estetic, excelent, este dublat de refacerea principalelor functii (masticare, elocutie)", se arata in comunicatul medicilor.
Cu o umbra de zambet pe fata si cu un aer sigur pe ea, Isabelle Dinoire este aproape de nerecunoscut. Ea este cea care, acum zece luni, era beneficiara primului transplant partial de fata din lume. In prima sa aparitie publica dupa primele interventii chirurgicale, chipul Isabellei arata complet diferit: muschii fetei nu erau reconstituiti, gura era cazuta, nu putea vorbi cum trebuie si avea o expresie speriata. Atunci, parea ca transplantul, care includea nas, buze si o parte din obraz, nu se potrivea cu restul fetei, mai ales ca textura pielii implantate diferea vizibil de restul chipului.
Insa acum, dupa zece luni, tranformarea pacientei este impresionanta: ajutata si de machiaj, Isabella pare ca nu a suferit niciodata o interventie chirurgicala care a durat 15 ore si care a implicat un numar de 50 de chirurgi de renume.
Acum, femeia povesteste ca mananca bine, se poate bucura de un pahar de vin rosu si chiar fumeaza din cand in cand.
Chirurgul plastician Peter Butler, care, in cateva luni, va opera curand primul transplant complet de fata, este de parere ca "muschii si nervii transplantati functioneaza normal acum, se poate vedea foarte clar acest lucru. Este o recuperare remarcabila".
Isabelle Dinoire, de 39 de ani, a fost desfigurata de cainele sau, in timp ce se afla in stare de inconstienta din cauza unei supradoze de medicamente. "Pot simti tot ce simteam si inainte de operatie. Poate ca e intr-adevar chipul altcuiva, insa atunci cand ma vad in oglinda, ma vad pe mine. La inceput, nu puteam vorbi clar, nu-mi puteam misca buzele, insa acum intelege toata lumea ce vreau sa spun. Simt din nou ca traiesc. Am fost salvata, este un miracol!" a povestit fericita pacienta.
Profesorul Bernard Devauchelle, unul dintre chirurgii care au realizat transplantul a declarat ca pacienta si-a recapatat partial reflexele si miscarile fetei: "acum simte rece si cald ca si noi si poate duce o viata aproape normala. Se plimba, merge la restaurante, face treaba prin casa, fumeaza, bea, dar fara excese. Reconstructia fetei este de fapt si o reconstructie sociala. Emotiile creeaza expresii ale fetei, si acum se poate vedea cand e fericita".
Inainte de operatie, chipul sau mutilat a fost atat de socant incat oamenii se uitau fix la ea sau isi fereau privirile oripilati. Mai mult decat atat, in casa, Isabelle isi daduse jos toate oglinzile, astfel incat sa nu-si mai poata vedea chipul.
Anul trecut a fost un an foarte greu pentru Isabelle Dinoire, mama a doi copii, care a trebuit sa treaca peste trauma psihologica a faptului ca grefa de piele pe care a primit-o era de la o sinucigasa. Mai mult decat atat, corpul sau a respins pana acum de doua ori tesuturile transplantate.
Monica BicA


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.