Specialistii straini spun ca introducerea unei taxe pentru soferii care vor sa tranziteze centrul Capitalei ar fi si un generator de venituri pentru autoritati.

Taxarea masinilor care vor sa circule prin centrul Capitalei este solutia optima pentru descongestionarea traficului, potrivit unui studiu realizat de „Economist Intelligence Unit". „Taxarea utilizatorilor de drumuri din Bucuresti este, prin definitie, un generator de venituri, ceea ce face din aceasta o buna optiune pentru autoritatile care cauta fonduri pentru imbunatatirea infrastructurii", se precizeaza in studiu. Pe de alta parte, expertii spun ca o asemenea masura nu va putea fi introdusa decit peste doi-trei ani, din cauza lipsei rutelor de ocolire a centrului Bucurestiului, a resurselor financiare modeste si a ingrijorarii generate de impactul pe care aplicarea unei asemenea taxe de utilizare a drumurilor l-ar putea avea asupra dezvoltarii economice a centrului orasului. „Aplicarea buvinietei nu este oportuna in prezent. Aceasta masura s-ar putea aplica in minimum trei ani, cind municipalitatea spera ca va gasi solutii alternative pentru traficul in centrul Capitalei", a explicat Videanu, primarul general al Capitalei.

Sistem de gestiune

Primaria Capitalei are un proiect de implementare a unui sistem sofisticat de gestionare a traficului. Sistemul prevede montarea de sisteme inteligente de transport si gestionarea traficului public pe baza de GPS. In prezent, semnalizarea luminoasa a traficului din Bucuresti nu este echipata corespunzator, iar 90% este trecuta de termenul de garantie. Bugetul proiectului se va asigura prin cofinantare, 3,5 milioane euro vor fi asigurate de municipalitate, iar 17 milioane de euro vor veni de la BERD.