Presedintele Traian Basescu tocmai ne-a facut de ras. Nu ma refer acum la senzationalul articol din International Herald Tribune, care il descrie in culori atat de pitoresti incat, dupa lectura, avem impresia ca traim in Burkina Faso. Nici la afrontu
Presedintele Traian Basescu tocmai ne-a facut de ras. Nu ma refer acum la senzationalul articol din International Herald Tribune, care il descrie in culori atat de pitoresti incat, dupa lectura, avem impresia ca traim in Burkina Faso. Nici la afrontul nejustificat de dur adresat Federatiei Ruse, din motive pur populiste. Pentru a incerca sa confiste, astfel, un electorat antisovietic pe care il transforma din mers in electorat antirus. Ma gandesc, insa, la intreg balamucul declansat in jurul privatizarii Petrom, unde Traian Basescu si-a dat cu parerea la greu. Facand afirmatii grave, lipsite de orice temei. Cum ar fi aceea, repetata in doua ziare centrale, ca politica energetica a Romaniei risca sa incapa definitiv in maini ostile, pentru ca jumatate din actiunile OMV sunt listate pe bursa. Intr-o simpla declaratie, conducerea companiei austriece a spulberat afirmatiile celui care, la Bucuresti, pastoreste ditamai comunitatea serviciilor inteligente. Conform legii, nimeni nu poate achizitiona intregul pachet. Controlul ramane, bine-mersi, in mana partenerului vienez, statul austriac fiind majoritar si in mana partenerului roman, care este tot statul. Asa ca Basescu s-a aflat intr-o grava eroare. Intentionata sau nu. Si se pare ca acesta este doar prologul unui circ national care risca sa se internationalizeze. Pentru ca, tot legat de privatizarea Petrom, se pare ca ne mai aflam in prezenta unui scenariu de-a dreptul nebunesc. Cel de spionaj. Este un caz fara precedent ca reprezentantul unui consultant international, de talie mondiala, sa fie acuzat de spionaj, bineinteles la gramada cu un asa-numit grup organizat, criminal, pentru simplul motiv ca isi facea treaba, conform fisei postului. Obtinand si prelucrand informatii aflate pe site-urile institutiilor publice, pe care un procuror naimit Cotroceniului, Ciprian Nastasiu, le crede documente strict secrete, si intalnindu-se cu demnitari publici. M-as bucura sa aflu ca, in fine, dupa 16 ani, serviciile noastre secrete, pentru care cheltuim sume uriase de la buget, au reusit sa dibuiasca niscaiva spioni, iar extrem de eficientul Parchet, care si el consuma munti de bani, s-a decis sa instrumenteze un asemenea caz. Sincer sa fiu, asa cum a demarat scandalul, din nou sub comanda politica, cred ca va exploda ca un balon de sapun.
Precizam ieri ca, in absenta marilor specialisti ai Platformei SS - Stoica plus Stolojan - preocupati acum sa demonteze Guvernul Tariceanu si daca se poate si PNL, echipa Basescu-Nastasiu a derapat si intr-o alta directie. Se incearca o ancheta penala asupra unui contract comercial. Cel de privatizare a Petrom. Numai ca este vorba chiar de ceva mai mult decat un simplu contract comercial. Aprobata de intregul Cabinet Nastase, privatizarea Petrom a fost trecuta si prin Parlament. Devenind, astfel, lege. Sugestia de la Cotroceni, preluata rapid de procurorul de serviciu al sefului statului, de a cerceta asa-zisii vinovati ar presupune, caz nemaiintalnit decat sub senilele tancurilor rusesti, nici mai mult, nici mai putin decat punerea sub ancheta a Parlamentului. Sau macar a celor 45 de deputati si senatori din comisiile de specialitate. Dintre care unii sunt chiar partenerii PD ai lui Basescu. Cum ar fi Anca Boagiu sau Radu Berceanu.
Si cand te gandesti cat ar castiga statul roman daca, in conformitate cu normele UE, Consiliul Concurentei ar obliga Petrom sa scoata la licitatie 30 la suta din concesiunile zacamintelor de titei si gaze? Sau daca Romania ar fi transformata in furnizorul de gaze al Europei, prin utilizarea depozitelor naturale pe care le avem?


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.