M.S. REGINA MARIA A MURIT
"Vreau sa mor in Tara !"- a fost hotararea darza a Augustei bolnave
Regina Maria si-a presimtit sfarsitul. Si l-a voit aici, pe pamantul acestei tari in care Ea crezuse cu iluminare si inversunare c
M.S. REGINA MARIA A MURIT
"Vreau sa mor in Tara !"- a fost hotararea darza a Augustei bolnave
Regina Maria si-a presimtit sfarsitul. Si l-a voit aici, pe pamantul acestei tari in care Ea crezuse cu iluminare si inversunare chiar in clipele cand cei mai multi il socoteu pierdut. Manifestarea acestei presimtiri s'a produs la 7 iulie. In aceasta zi, Regina, care se afla la sanatoriul de la Weiser Hirsch din Dresda, a avut prima presimtire a desnodamantului.
"- Vreau sa ma inapoiez in tara, vreau sa mor in tara" - a cerut Ea. Dorinta a fost telefonata la Bucuresti. Sfaturile medicilor erau potrivnice. Augusta bolnava avea nevoie de odihna si tratament special in vederea unei atat de sensibile intremari, incat aceasta sa ingaduie o delicata interventie chirurgicala asupra splinei. Dar aripi, a caror falfaire rece numai Ea simtea, purtau vestirile clipei tragice. S'a hotarat un demers suprem. D-l gen. Balif, pe care in Memoriile Ei, Regina il arata drept unul dintre cei mai ascultati sfatuitori de ceasuri grele si savantul Hortolomeiu, specialist in maladiile de natura celei de care suferea Regina, au primit misiunea sa-l incerce. Regina, care a stiut sa vrea atat de mantuitor pentru tara in vremi de cumplita restriste, a stiut sa vrea si pentru sine, cu ultima neinduplecare.
"Maiestatea Sa a hotarat sa se inapoieze in Tara" - suna comunicatul oficial. Augusta bolnava vazuse acolo unde stiinta n'ajunge. Zadarnicia tuturor silintelor medicale ii aparuse limpede si categoric. Iar decizia Ei ferma a fost, sa porneasca spre locurile care numai Ei i se aratase, de pe locurile scumpe ale tarii Ei.
Vointa I-a fost implinita de acel destin caruia i-a impotrivit adeseori in viata, patetica rezistenta. A fost o ultima tragica victorie. La un ceas dupa sosirea pe pamantul cu pasiune ravnit al tarii, semnele sfarsitului s'au aratat. La Cernauti, o definitiva rabufnire a bolii, iar la Sinaia, desnodamantul, asa cum il voise Ea, acasa, in mijlocul copiilor si crinilor sufletului Ei.
ZIUA, 20 iulie 1938


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.