Crucea Rosie se confrunta cu probleme in Burma (Asia de Sud-Est) aflata sub guvernare militara, unde imixtiunea politicului in munca organizatiei devine inacceptabila.

In inchisorile mizere din Burma se afla peste 1.100 de detinuti politici si timp de sase ani Comitetul International al Crucii Rosii (CICR) le-a oferit acestora diverse ajutoare pentru a le face viata mai usoara: medicamente, sapun, paturi, carti, le-a reparat sistemul de apa si canalizare. Organizatia a facut presiuni asupra autoritatilor, in urma discutiilor confidentiale cu detinutii, pentru imbunatatirea conditiilor din inchisori.

Reguli stricte

In acest an, CICR si-a suspendat programul, dupa ce guvernul condus de generalul Than Shwe a impus regula ca strainii sa fie insotiti in vizitele din inchisori de membri ai grupurilor guvernamentale, o incalcare inacceptabila a confidentialitatii si practicii internationale a Crucii Rosii.

Guvernele occidentale au decis sa delimiteze politica de actiunile umanitare si sa creasca ajutorul financiar, medical si educational pentru Burma. Aceasta tara primeste doar 3,50$/an/locuitor, mult mai putin decit alte state sarace din regiune.

Suspendare in Gaza

Crucea Rosie si-a suspendat operatiunile de teren din Fisia Gaza dupa ce doi dintre angajatii sai au fost rapiti pentru scurt timp. Cei doi italieni au fost luati ostatici de persoane inarmate, linga orasul Khan Younis. Ei au fost eliberati ulterior, dar purtatorul de cuvint al Crucii Rosii a anuntat ca s-a decis oprirea activitatii de teren in Gaza. „Angajatii nostri vor sta acasa si la birou si vor iesi doar in caz de urgenta", a spus el.