Dupa trei zile petrecute in India, presedintele chinez Hu Jintao (foto) intreprinde o vizita similara in Pakistan, dusmanul istoric al Indiei.

Vizita este prima intreprinsa de un lider chinez in Pakistan in ultimul deceniu si va include semnarea unor acorduri fara precedent, dupa cum noteaza agentia chineza de presa Xinhua. „Avem de a face cu o redefinire a relatiilor externe. China arata ca urmareste sa aiba relatii de cooperare atit cu India, cit si cu Pakistanul, deoarece Beijingul nu doreste sa lase Asia de Sud sub influenta altor mari puteri", a declarat Tanvir Ahmad Khan, fost ministru de Externe al Pakistanului, citat de Reuters.

Proiecte strategice

Presedintii celor doua state vor semna un pact de dezvoltare pe o durata de cinci ani si un acord de liber schimb care urmareste dublarea schimburilor comerciale, preconizate sa atinga opt miliarde de dolari in 2008. Hotaritor va fi acordul pentru sprijinirea proiectelor nucleare pakistaneze, o replica la acordul similar dintre SUA si India privind industria nucleara civila, care asteapta inca votul final al Congresului american. China a contribuit deja la construirea unei centrale nucleare pakistaneze de 300 de megawati si coopereaza cu Islamabadul intr-un proiect similar, in valoare de aproape un miliard de dolari. Totodata, Beijingul si-a oferit asistenta pentru construirea portului Gwadar, prin care urmareste sa aiba acces la resursele de petrol din Orientul Mijlociu.

Replica la adresa SUA

„China este singura tara in care Islamabadul are incredere atunci cind vine vorba despre securitatea nationala", a aratat Tarique Niazi, analist la Universitatea Wisconsin, facind referire la relatiile fluctuante dintre Pakistan si SUA si la o potentiala contrapondere a influentei americane in regiune. Desi in ultimii ani Pakistanul a fost un aliat al SUA in razboiul impotriva terorismului, Washingtonul a refuzat un acord nuclear cu Islamabadul, asemanator celui incheiat cu India, invocind implicarea cercetatorilor pakistanezi in programele nucleare ale Iranului si Coreii de Nord.