Cind s-a declansat dosariada am fost printre naivii care au crezut ca se va merge pina la capat. Din optimismul de atunci s-a ales praful.

Nu stiu ce mi-a provocat optimismul, inexplicabil intr-o tara ca a noastra si o vreme bintuita de confuzie pina la disparitia luciditatii. Vocea decisa a presedintelui? Speranta in seriozitatea CSAT? Ori faptul ca, inaintea aderarii, ne-am decis sa fim oameni seriosi, care-si fac bilantul si-si asuma trecutul? Toate la un loc? E sigur insa ca, din optimismul de atunci, am ramas cu praful de pe toba. Nu voi face istoria deconspirarii, desi e de tot risul sa vezi ca, in privinta politicienilor, ne-am ales cu pestisori ca Dana si cu stiucuta Felix, in vreme ce dosarul presedintelui a fost distrus, iar CNSAS a dat certificat de prespalare! Nu voi reface istoria, voi radiografia cum lucreaza CNSAS si pe ce materie.

E aberant ca membrii Colegiului sint trimisii partidelor si decid prin vot! Au fost situatii comice in care, plecind de la acelasi probatoriu, s-a votat opus! In functie de negocierile dintre membri, de prezenta la vot, de cit de simpatic era „cazul", unii au fost spalati, altii nu, fara legatura cu greutatea probelor. In cazul Felix, am vazut cum votul unanim devenea egal la analiza contestatiei, desi piesele erau aceleasi! Maniera de lucru a Colegiului nu e discutabila, ci contestabila.

In privinta materiei de lucru, e socant ca, eludind legea si decizia CSAT, nu s-a terminat transferul dosarelor de la puzderia de servicii la detinatorul legal! Sintem in situatia absurda ca CNSAS are fisele de cadre ale dlor Mihailescu si Cosea, dar nu-i poate dovedi ca spioni, neavind o pagina de dosar! In aceeasi situatie ne aflam in privinta „listei lui Turcu". D-sa n-a furnizat probe, ceea ce oricum e ciudat, spunind ca e datoria CNSAS sa verifice. Dl Dinescu a spus ca agentul nu le-a dat pestii, ci undita ca sa-i prinda. Doar ca, in situatia golurilor din arhivele transferate, a lipsei integritatii lor fizice - o multime de dosare au fost sustrase, ascunse, modificate -, riscul e ca undita sa fie folosita intr-o balta fara peste.

Cum stam cu integritatea dosarelor a dovedit-o dl Dumitrescu, prezentind cartoteci prelucrate, cu stersaturi, nume si numere de dosare acoperite, astfel incit sa nu conduca la dosare grele. S-a spus ca trebuie sa anchetam cine a provocat interventiile. Nu e greu de aflat, e vorba despre cei care au detinut - din 2000, ilegal! - arhivele, serviciile secrete „de tip nou".

Activitatea CNSAS pare inutila, poate periculoasa, intrucit mareste confuzia. Cu ce are la dispozitie, nu poate absolvi pe nimeni de pacatul apartenentei ori colaborarii cu Securitatea. Institutia deconspirarii poate produce doar confirmari ale apartenentei si colaborarii, dar selective si partiale.