Cele patru federatii sindicale din invatamint au anuntat ca ingheata dialogul social cu Guvernul.

Motivul anuntat este ca premierul Tariceanu a emis luni o ordonanta de urgenta ce modifica Legea invatamintului prin care se amina alocarea a 6% din PIB pentru bugetul educatiei pentru 2008.

„Drept urmare, orice act normativ emis de Ministerul Educatiei in afara dialogului cu partenerii sociali este nul si va fi atacat in instantele competente nationale si internationale", a explicat Catalin Croitoru, presedintele Federatiei Educatiei Nationale. Peste 100.000 de profesori din toata tara au intrat de luni in greva japoneza, fiind nemultumiti de faptul ca ministrul Educatiei, Mihail Hardau, nu a sustinut amendamentul la bugetul educatiei care prevedea ca 420 de milioane de lei sa fie realocati de la fondurile pentru investitii pentru cresteri salariale.

Mihail Hardau, ministrul Educatiei, a declarat in urma sedintei de guvern ca stringerea semnaturilor pentru demiterea sa din functie nu se justifica, „daca analizam cu onestitate rezultatele finantarii fara precedent din timpul mandatului" sau. „Ma felicit ca am avut performanta de a nu antrena componenta politica in spatiile de invatamint, de repartitiile financiare facute beneficiind in mod onest toate scolile si universitatile, indiferent de apartenta politica a conducerilor universitatilor sau a primariilor", a declarat ministrul Hardau.