Premierul se va ocupa personal de organizarea manifestarilor legate de sarbatorirea aderarii la UE. Acestea ar urma sa tina din Ajunul Craciunului pina in prima zi a lui 2007.

Pina sa plece la Paris, unde urmeaza sa fie operat la genunchi, premierul Calin Popescu Tariceanu a decis ieri sa puna piciorul in prag si sa preia conducerea comitetului care se ocupa de organizarea manifestarilor ce vor marca aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. „O sa plec sa ma operez si, cind ma intorc, iau conducerea comitetului care este condus de Radu Stroe. Sint complet dezamagit de modul in care a functionat acest comitet pina acum", le-a spus premierul, citat de MEDIAFAX, ministrilor prezenti la sedinta Executivului.

Aderarea, celebrata in provincie

Tariceanu a decis ca manifestarile legate de aderarea Romaniei la UE sa fie organizate de un grup tehnic format din personalitati publice si oameni de cultura, coordonat de SGG (Secretariatul General al Guvernului). Tariceanu a precizat ca a luat aceasta decizie deoarece pina in prezent „s-a facut prea putin" pentru organizarea unui eveniment. „Momentul aderarii trebuie marcat in intreaga tara. Este un moment la care trebuie sa fie antrenati romanii din toate regiunile. Pina acum s-a facut destul de putin. Cel mai important eveniment istoric pe care Romania il inregistreaza dupa Marea Unire din 1918, revenirea in Europa, trebuie sa fie marcat corect si cu amploarea necesara", considera premierul.

Manifestarile vor fi organizate pe trei niveluri, respectiv la nivel national, in principal in Bucuresti, cu sprijinul TVR, in capitalele regiunilor istorice Iasi, Cluj-Napoca, Timisoara, Craiova, Constanta si, probabil, in alte doua orase importante, precum si la nivel de capitala de judet.

Integrare pe ruta Bucuresti-Sibiu

Prima zi a anului viitor il va prinde pe Calin Popescu Tariceanu pe drum. Dupa ce va sarbatori „Revelionul Integrarii Europene" in Bucuresti, alaturi de presedintele Traian Basescu, premierul ar urma sa se deplaseze impreuna cu membrii Guvernului la Sibiu, la festivitatile ce vor marca statutul de Capitala culturala europeana pe care acest oras il va avea anul viitor.

O saptamina de petrecere

Manifestarile aderarii sint programate pentru perioada 24 decembrie 2006-1 ianuarie 2007, iar pentru acestea, Guvernul a alocat ieri 61,5 miliarde de lei vechi, suma care va fi distribuita judetelor in mod egal. Banii provin din fondul de rezerva bugetara, aflat la dispozitia Guvernului.