Conform unui material din editia de ieri a EUObserver, Comisia Europeana manipuleaza termenele de publicare a rezultatelor sondajelor de opinie si intensitatea promovarii acestora, in scopul de a influenta publicul european.

Publicatia a ajuns la aceasta concluzie pornind de la unele observatii despre modul in care au fost prezentate publicului doua sondaje succesive pe tema politicii energetice europene. Eurobarometrele in discutie intrebau europenii daca prefera o politica energetica europeana sau, din contra, sint de parere ca guvernele nationale trebuie sa pastreze controlul asupra resurselor si strategiilor energetice.

Conform ultimului astfel de sondaj, realizat in luna iulie a acestui an si la care jurnalistii au avut acces atunci, numai 39% dintre respondenti considerau ca o politica europeana comuna este preferabila controlului national, fata de 47% care sustineau o astfel de politica in toamna lui 2005. Ceea ce a intrigat EUObserver este ca, in vreme ce sondajul din 2005 a fost dat publicitatii destul de rapid, fiind prezentat public de comisarul pentru Energie, Andris Piebalgs, cel de vara aceasta inca nu a fost facut public. Un purtator de cuvint al Comisiei a declarat in schimb ca rezultatele sondajului nu sint intentionat pastrate ascunse, ci ca ele nu au fost inca prezentate deoarece Comisia a fost ocupata cu organizarea unui alt Eurobarometru.