Ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres, acuza duminica, intr-o conferinta de presa, interese transpartinice, care "incearca sa acapareze decizia in unele companii din portofoliul statului". El a declarat ca a primit mai multe telefoane, suge
Ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres, acuza duminica, intr-o conferinta de presa, interese transpartinice, care "incearca sa acapareze decizia in unele companii din portofoliul statului". El a declarat ca a primit mai multe telefoane, sugestii, directe si indirecte, pentru a favoriza anumite firme in contractele de achizitie de energie electrica. Mai mult, el a afirmat ca directorii unor companii din subordine au primit telefoane din partea unor parlamentari sau primari, din toata sfera politica, prin care li se solicita ajutorul astfel incat sa castige licitatiile anumite firme. Unul dintre primarii care au interese in zona comercializarii energiei electrice este, conform investigatiilor ZIUA, Gheorghe Stefan, membru marcant al PNL, primarul municipiului Piatra-Neamt, cunoscut si sub apelativul "Pinalti".
Afacerile cu lumina
Mai exact, compania Green Energy, in care fiul lui Gheorghe Stefan, Gabriel Stefan, detine 40% din actiuni, este unul dintre cei mai mari intermediari de energie electrica pe piata din Romania. Reamintim, pe piata interna de energie scandalurile s-au tinut lant. Nu mai departe decat in vara aceasta ministrul Economiei a facut schimbari in conducerile complexurilor energetice Turceni si Rovinari din cauza afacerilor cu "lumina". Una dintre companiile care au beneficiat de pe urma acestor contracte a fost chiar Green Energy. A cumparat de la Complexul Energetic (CE) Turceni 262,657 MW, la un pret de 95 lei/MW (circa 26,65 euro/MW), in conditiile in care Turceni produce energia electrica la costuri de 124,56 lei (aproximativ 34,95 euro/MW). Ceea ce inseamna ca in fiecare luna Green Energy a avut un profit (numai din diferenta de pret) de circa 1,5 milioane euro!
Uite cosul, nu e cosul
S-a spus ca Green Energy a obtinut acest pret pentru ca, de fapt, era vorba despre "un cos" de energie, de la Turceni (mai scump) si de la Hidroelectrica (mai ieftin). Din pacate, nimeni n-a reusit vreodata sa demonstreze existenta acestui "cos". Ba, mai mult, Corpul de Control al Ministerului Economiei a aratat ca acest "cos" de preturi n-a existat niciodata! Adica, "Pinalti" si familia au profitat din plin, iar CE Turceni putea, bine-mersi, sa dea faliment! Nu degeaba spune Codrut Seres ca "daca la nivelul ministrului, membru al CSAT, se fac astfel de presiuni, nu vreau sa ma gandesc care sunt presiunile la care trebuie sa faca fata directorii generali de companii, care trebuie sa aplice legea si sa semneze acele contracte!"
Control la Turceni
Autoritatea de Control a Guvernului a demarat un control la complexurile Turceni si Rovinari si la Societatea Nationala a Lignitului Oltenia (SNLO), dupa ce a primit mai multe sesizari referitoare la nereguli in administrarea acestor companii, declara, recent, ministrul delegat Cristian David. "Am cerut demararea acestui control pentru verificarea mai multor aspecte si pentru ca ni s-au sesizat posibile nereguli. In principal vom verifica tot ceea ce inseamna achizitii facute de complexurile energetice si de SNLO", spunea ministrul delegat pentru Controlul implementarii programelor cu finantare internationala si urmarirea aplicarii acquis-ului comunitar. Potrivit lui David, Autoritatea de Control a Guvernului a demarat verificarile, pornind in afara sesizarilor, si de la raportul Corpului de control al ministrului Economiei referitor la contractele de livrare de electricitate semnate intre complexuri si intermediarii de energie.
Lupul moralist
Compania Green Energy a actionat in instanta CE Turceni pentru nerespectarea contractului de furnizare a energiei si se delimiteaza de acuzatiile aduse de ministrul Economiei privind presiuni si achizitii ilicite de energie, se precizeaza intr-un comunicat al companiei. "Cele doua procese sunt cu CE Turceni, ambele aflandu-se pe rolul instantelor comerciale judecatoresti din Tg. Jiu, incepand cu data de 10.11.2006, respectiv 17.11.2006, cu privire la nerespectarea contractului de furnizare incheiat cu Green Energy", se precizeaza in comunicat. Potrivit acestuia, Green Energy respinge cu tarie orice asociere cu grupuri de interese sau demersuri politice legate de unele contracte de energie electrica. Comunicatul de presa a fost emis de catre Green Energy ca urmare a insinuarilor aparute pe marginea declaratiilor publice ale ministrului Economiei, Codrut Seres, si are ca scop combaterea/anularea oricarui zvon, tratat cu titlu de informatie verificata, se mai arata in nota suplimentara. (Gabi MOROIANU)
Basescu si presedintele OMV au discutat despre siguranta energetica
Presedintele si premierul au discutat ieri, aproape un ceas, pe tema sigurantei energetice a Romaniei, acesta fiind subiectul principal si al reuniunii Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) de maine.
Ordinea de zi a CSAT cuprinde analiza contractului de privatizare a PETROM si a societatilor de distributie a energiei, inclusiv studiul de consultanta pentru privatizare; resursele energetice pentru iarna: stocuri, contracte pentru achizitii de carbune si gaze; prezentarea si analizarea preturilor de achizitii la import; analiza efectelor procesului de privatizare asupra securitatii energetice si a economiei nationale. La intrevedere au participat si ministrii Economiei - Codrut Seres si Finantelor - Sebastian Vladescu, dupa cum a informat Guvernul. In urma cu cateva zile, seful statului i-a cerut ministrului Economiei ca procedurile de privatizare a companiilor din domeniul energetic, in special Romgaz, sa nu fie accelerate, cel putin pana ce rezultatele privatizarii Petrom nu vor fi analizate, avand in vedere recentele cresteri ale preturilor la energie. Traian Basescu a discutat ieri, la Palatul Cotroceni, cu Wolfgang Ruttenstorfer, presedintele grupului austriac OMV unele "aspecte privind securitatea energetica a Romaniei, precum si impactul social in urma alinierii pretului energiei la nivel european", anunta Administratia Prezidentiala. Aceasta mai precizeaza ca reprezentantii OMV si-au exprimat disponibilitatea de a colabora cu Guvernul in vederea gasirii unor solutii pentru diminuarea efectelor sociale ca urmare a majorarii preturilor la energie. (A.H.)
"Baietii destepti" nu vor la Bursa de energie
Pe piata de energie sunt mai multe tipuri de contracte: directe (cand cumparatorii discuta cu directorii producatorilor de energie si achizitioneaza curent la preturi si perioade negociate cu acestia), bilaterale (cand fie cumparatorii, fie producatorii anunta pe bursa OPCOM cantitatea de energie si pretul minim sau maxim pe care-l doresc si are loc, practic, o licitatie transparenta) si contracte spot (in care tranzactia se face pe loc).
"Baietii destepti", asa cum i-a numit Basescu, incheiau contracte directe cu producatorii cei mai ieftini, de cele mai multe ori pe multi ani inainte, ocolind bursa OPCOM. De exemplu, Green Energy avea contract cu CE Turceni pe 10 ani! Ministrul Economiei, Codrut Seres, a dat un ordin prin care aceste contracte directe practic se desfiinteaza, ramanand la dispozitia trader-ilor numai bursa OPCOM pentru achizitii de energie electrica. In prezent, conducerea CE Turceni este in plina renegociere a ultimelor contracte directe ramase "in picioare", fiind semnate pe perioade mai lungi de un an, pentru anul urmator preturile de livrare urmand sa fie majorate cu circa 25%. "Pretul de vanzare a electricitatii la Turceni, pentru anul 2007, va trebui sa acopere costurile de productie si sa aiba si o marja de profit", a declarat directorul complexului, Dumitru Ilinca. "CE Turceni va renegocia contractele cu firmele Energy Holding, Green Energy, Europec si Beny Alex si va solicita acelasi pret ca cel obtinut pe piata contractelor bilaterale (n.r. - bursa OPCOM)", a mai spus Ilinca. Ceea ce, evident, nu convine companiei Green Energy! Acestea sunt, de altfel, si motivele pentru care a actionat CE Turceni in instanta.
Filiera demnitarilor
In prezent, Stefan Gabriel detine 40% din partile sociale ale companiei Green Energy, iar Andrei Ursarescu, Alexandru Dragoiu si Lucian Badescu - cate 20%. Gabriel Stefan este fiul lui "Pinalti", iar Andrei Ursarescu - fiul lui Dorinel Ursarescu, deputat PNL de Neamt.
Intre actionarii companiei s-a mai aflat si Alina Gorghiu, logodnica lui Mihai Voicu, actualul ministru pentru Relatia cu Parlamentul. Se pare ca Alexandru Dragoiu si Lucian Badescu sunt "oamenii" grupului Vlad Moisescu (seful consilierilor premierului Tariceanu) - Bogdan Olteanu (presedintele Camerei Deputatilor) - Mihai Voicu. Acum sase luni, Gheorghe Stefan le-ar fi tras "o teapa" lui Dragoi si Badescu, dupa care personajele din spatele acestora au incercat sa stopeze contractul cu CE Turceni, iar "Pinalti" s-a dus cu scandal la Tariceanu. Cert este ca la acel moment Green Energy si-a reluat contractul. Compania a aparut la 1 august 2003, cand Eduard Ciucu si Marius Chirnoaga au infiintat firma "MEC Media" SRL, obiectul principal de activitate fiind "publicitatea". Pe 29 iunie 2005, asociatii au schimbat obiectul principal de activitate in "furnizare si productie de energie electrica". Pe 7 iulie 2005 se schimba si structura actionariatului, dupa mai multe cesiuni, noua structura devenind: Eduard Ciucu, Andrei Ursarescu, Alina Gorghiu, Gabriel Stefan, Aurel Roman, toti cu cate 20%. In aceeasi zi, MEC Media isi schimba si numele in Green Energy. Pe 30 septembrie 2005, Alina Gorghiu a cedat actiunile catre Alexandru Dragoiu. Pe 7 decembrie 2005, fondatorul companiei, Eduard Ciucu, a parasit compania, locul sau fiind luat de Lucian Badescu, ex-director in cadrul Tofan Group.
Politicienii electrici
Cei implicati in presiunile asupra pietei de energie acopera intreg spectrul politic. Ii prezentam, impreuna cu firmele pentru care au intervenit:
Dan Ioan Popescu (PC) - Euro P.E.C. SA si Enol SA
Ioan Oltean (PD) - Benny Alex SRL
Puiu Hasotti (PNL) - Elcomex IEA SA
Gheorghe Stefan (PNL) - Green Energy SRL
Bogdan Olteanu (PNL) - Green Energy SRL
Vlad Moisescu (PNL) - Green Energy SRL
Dan Voiculescu (PC) - Euro P.E.C. SA
Eugen Durbaca (PSD) - Euro P.E.C. SA
Traficanti de energie si prin Evenimentul Zilei
In afacerile cu energie electica cumparata de la stat si revanduta la suprapret s-a remarcat pe zona Galati si corespondenta locala a Ziarului Evenimentul Zilei, Alina Comsa Durbaca. Aceasta, impreuna cu sotul sau, detine 89% din societatea Euro-P.E.C. SA. Ea este nimeni alta decat fiica fostului primar al Galatiului, Eugen Durbaca, care a fost si senator in perioada 1996-2000. Mai mult, nasul de cununie al Alinei Comsa Durbaca este Mircea Toader, secretar de stat la Ministerul de Interne, fost deputat PD pentru circumscriptia Galati.
(M.T.)
Tariceanu e interesat de problemele reclamate de Seres
Institutiile abiliate ale statului trebuie sa rezolve problemele reclamate de ministrul Codrut Seres privind interventii ale persoanelor din mediul politic pentru castigarea unor licitatii, a sustinut ieri premierul Calin Popescu Tariceanu. "Regret daca exista astfel de situatii, pe care institutiile abilitate trebuie sa le rezolve. Nu stiu la ce se refera ministrul Seres, dar sunt interesat de problemele reclamate", a mai precizat primul ministru.
(A.H.)
DIP nu intervine din principiu
Prim-vicepresedintele PC Dan Ioan Popescu a negat, ieri, orice implicare in scandalul legat de presiunile politice la adresa ministrului Economiei, Codrut Seres, precizand ca nu a discutat cu acesta pe probleme economice si nu are nici un interes in firme din domeniul energetic. "Este un principiu de viata pe care il am. Atat timp cat eu am condus Ministerul Economiei nu am admis nici un fel de interventie vizavi de activitatea mea. De vreme ce eu nu am admis aceste interventii, nu obisnuiesc sa le fac", a afirmat prim-vicepresedintele PC. (Mediafax)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.