Lista potentialilor europarlamentari romani, in fond personaje care teoretic ar trebui sa aiba vocatie pentru aceasta demnitate, o bogata educatie politica, si o inalta tinuta morala, are momentan o configuratie penibil-eterogena. Explicatia este
Lista potentialilor europarlamentari romani, in fond personaje care teoretic ar trebui sa aiba vocatie pentru aceasta demnitate, o bogata educatie politica, si o inalta tinuta morala, are momentan o configuratie penibil-eterogena. Explicatia este simpla: nivelul de aspiratie al unor vedete dambovitene depaseste cu mult bunul simt proverbial al romanului.
Dupa Corneliu Vadim Tudor si Gigi Becali, care au anuntat deja ca vor candida pe listele pentru Parlamentul European, un personaj la fel de insolit are de gand sa le urmeze exemplul. Intrata in politica de trei zile, actrita de telenovele Oana Zavoranu se gandeste serios sa faca si ea pasul. Spune ca o recomanda fizicul placut si spiritul bataios. Stie si multe limbi straine: engleza si italiana foarte bine, spaniola "asa si asa", iar franceza cat sa zica buna ziua. In plus, are de gand sa arate, de la Bruxelles, intregii lumi ca Romania are parti frumoase si oameni inteligenti. Desi recunoaste ca nu e foarte edificata in probleme legate de integrare europeana, actrita promite sa studieze intens si, dupa o luna, sa inceapa sa se implice. Mult mai documentat pe acest subiect, Gigi Becali ne anunta ca lista lui de candidati este aproape gata si-i cuprinde, printre altii, pe Vlad Hogea si Dan Pavel. Surpriza cea mai mare o lasa mai spre final. Becali spune ca pe lista PNG pentru PE vor fi doi ziaristi de televiziune, ale caror nume nu pot fi dezvaluite acum, pentru ca ar fi dati afara de la serviciu. Oana Zavoranu, seful ei Vadim Tudor si Gigi Becali ar putea sa intre in conflict cu criteriile stricte pe care le impune UE pentru europarlamentari. Uniunea nu vrea personaje cu gura mare la Parlamentul European, ci vrea ca europarlamentarii sa se supuna unei etici democratice riguroase, in sensul ca dreptul la libera exprimare nu poate fi folosit drept scuza. O problema ar avea si liderul PC, Dan Voiculescu, care, potrivit unor surse, "se mai gandeste" daca sa candideze sau nu pentru un post de europarlamentar. Acesta a primit de la CNSAS verdict de colaborare cu Securitatea, care, in ochii UE, il face lustrabil.
Criterii drastice pentru PE
Candidatii care vor sa acceada in Parlamentul European trebuie sa indeplineasca o serie de criterii stricte, care tin at=t de eventualele incompatibilitati cu alte functii, de cunoasterea profunda a problematicii europene, de cunoasterea limbilor straine, dar si de un comportament si moralitate ireprosabile. |n principiu, fiecare tara isi stabileste singura criteriile de selectie a celor mai reprezentativi europarlamentari, dar abaterile de la regulile impuse de UE nu sunt tolerate. Uniunea nu accepta oameni care au colaborat cu Securitatea, care au fost implicati in scandaluri de coruptie, asupra carora planeaza incertitudini ca ar fi primit foloase necuvenite de pe urma functiei sau care au trecut prin mai multe partide. Mai mult, activitatea europarlamentarilor trebuie sa se supuna unei etici democratice - sanctiunea oprobriului colegilor de la Strasbourg fiind mai eficienta dec=t orice alta sanctiune prevazuta in regulamente - iar dreptul la libera exprimare nu poate fi folosit drept scuza. (G.D.)
Europarlamentarii cer 10 milioane de euro
Parlamentul European doreste sa isi asigure fonduri discretionare de 10 milioane de euro pentru grupurile sale politice din bugetul comunitar pe 2007, au declarat agentiei Reuters surse ale Comisiei Europene, transmite Rompres. Solicitarea eurodeputatilor vine inainte ca reprezentanti ai statelor membre, legislativului european si executivului comunitar sa inceapa negocieri pentru concilierea diferentelor asupra bugetului, p=na la votul final din decembrie. Potrivit unor surse comunitare, in incercarea de a obtine fonduri suplimentare pentru grupurile politice, multi eurodeputati sunt dispusi sa sprijine cererea guvernelor de reducere a fondurilor pentru noi angajari la Comisia Europeana. (G.D.)
Udrea vrea politica, pur si simplu
Fostul consilier prezidential Elena Udrea ne-a declarat ieri ca nu o intereseaza functia de parlamentar european, pentru ca vrea sa se afirme in politica la Bucuresti. "Niciodata nu m-am g=ndit. Nu stiu de unde au aparut informatiile astea. |n nici un caz nu vreau", a insistat Udrea, sustin=nd ca se g=ndeste insa foarte serios la functia de secretar executiv. Pe de alta parte, fostul consilier a tinut sa spuna ca nu o intereseaza nici presedintia femeilor democrate. "Nu ma intereseaza. Nu m-a interesat niciodata. Eu nu doresc sa-mi specializeze mesajul in politica. Eu ram=n sa fac politica, nu neaparat pentru femei, politica pur si simplu", a explicat Udrea.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.