Indecisi, ezitanti, nehotariti. Asa au iesit ieri liderii PSD din sedinta conducerii centrale. Fiecare a declarat altceva.

Sorin Oprescu era asteptat ieri sa anunte oficial conducerea partidului de intentia sa de a candida la presedintia PSD. N-a facut-o. „Sorin Oprescu nu a facut nici o declaratie in BPN in legatura cu o eventuala candidatura a Domniei sale", a declarat ieri purtatorul de cuvint al PSD, Cristian Diaconescu. Curios lucru, cu citeva minute inainte, Sorin Oprescu declarase ca a informat conducerea partidului despre intentia sa de a candida. Intrebat de reactia celor din BPN, Oprescu a raspuns ironic: „Toata lumea a fost fericita, concurenta este normala la un partid ca al nostru, mi-au spus, ca si altii, «Hai, Sorine!»". Oprescu a mai spus ca va face un anunt oficial si in cadrul Conferintei municipale extraordinare a PSD Bucuresti, care va precede congresul extraordinar din 10 decembrie.

O situatie neclara este si aceea a regulamentului pentru organizarea congresului din 10 decembrie. Din declaratiile lui Cristian Diaconescu, acest regulament este in vigoare, chiar daca - tot el o spune - textul documentului va fi adoptat cu prilejul congresului. Potrivit acestui regulament, termenul de depunere a candidaturilor pentru congres este 1 decembrie, data pina la care trebuie sa aiba loc si conferintele judetene ale partidului. „Termenul de 1 decembrie este fixat", a spus Diaconescu, precizind ca regula a fost impusa la precedenta reuniune a conducerii PSD, atunci cind „nimeni nu a formulat nici o obiectie".

Obiectii exista totusi. Le-a exprimat ieri Ion Iliescu, care a spus ca nu este normala o eventuala impunere a unui termen-limita si ca Statutul PSD nu prevede restrictii in acest sens. „Se pot depune candidaturi si in ziua congresului", a spus Iliescu, amintind ca s-au mai intilnit situatii de acest fel. Iliescu facea desigur aluzii la congresul din 2005, cind Mircea Geoana si-a anuntat candidatura in preziua congresului in care urma sa-l invinga pe Ion Iliescu. Termenul de 1 decembrie va fi incalcat si de PSD Constanta, care nu se poate intruni pentru ca Radu Mazare, liderul local, este plecat in Brazilia.

Hrebenciuc si Mitrea pariaza pe Geoana

Daca lista sustinatorilor lui Oprescu este inca secreta, Geoana a inceput sa primeasca „semnaturi de sustinere" de la greii partidului. Presedintele PSD Bacau, Viorel Hrebenciuc, a anuntat ieri ca organizatia pe care o va conduce il va sprijni pe Mircea Geoana, si nu pe Sorin Oprescu. Miron Mitrea a anuntat si el ca il va sustine pe Mircea Geoana. Pe de alta parte, Iliescu a refuzat sa se pronunte asupra sanselor celor doi candidati. „Congresul va decide", a declarat ieri fostul presedinte si lider al PSD.

Lovitura sub centura lui Oprescu

PSD sector 1 va lua astazi o decizie cu privire la candidatul pe care organizatia il va sustine la congresul din 10 decembrie. Surse din organizatie sustin ca Mircea Geoana va fi cel sprijinit, si nu Sorin Oprescu, chiar daca este seful PSD Bucuresti. Daca Geoana va primi sprijinul PSD sector 1, candidatura lui Oprescu la presedintia partidului va fi serios afectata.