Cinefilii bucuresteni se bucura, pina pe 23 noiembrie, de o intilnire speciala cu filmul argentinian.

In perioada 17-23 noiembrie se desfasoara, in Capitala, Zilele Filmului Argentinian, oferite de Institutul Cervantes cu sprijinul Ambasadei Argentinei si in colaborare cu Arhiva Nationala de Filme. Seria proiectiilor a fost deschisa cu pelicula „El hijo de la novia", realizata de Juan José Campanella in 2001 si nominalizata la Oscar in anul urmator, la categoria Cel mai bun film strain.

Filme cu succes european

Recompensat cu Ursul de Argint pentru Cel mai bun actor si cu Marele Premiu al Juriului, filmul „El abrazo partido", in regia cunoscutului cineast argentinian Daniel Burman, va putea fi vazut azi si marti. Povestea unui fiu care nu poate intelege de ce tatal sau, erou de razboi, si-a abandonat familia, pelicula lui Burman reflecta drumul catre construirea unei identitati, care se contureaza prin mici anecdote, prin amintiri regasite, prin adevaruri si minciuni. Tot azi si marti va fi proiectat si filmul „Bombón, el perro", realizat de Carlos Sorín si distins cu Premiul International al Criticii la Festivalul de la San Sebastián in 2004. O poveste plina de speranta, in care niste actori anonimi isi joaca propriile roluri, cu un mesaj pe cit de simplu, pe atit de profund.

Mai bine decit la Hollywood

Azi, miine si miercuri va fi prezentata pelicula „Conversaciones con mamá", realizata de Santiago Carlos Oves, recompensata cu Premiul pentru cel mai bun film latino-american la Festivalul de la Montreal, Premiul Publicului la Los Angeles si Premiul Publicului la Biarritz. Miine si miercuri va fi proiectat filmul „Nueve reinas" (2000), in regia regretatului Fabián Bielinsky. Povestea celor „Noua regine" s-ar putea sa ii fie mai cunoscuta publicului roman datorita remake-ului american „Criminal" (2004), produs de George Clooney si Steven Soderbergh. Azi, miine, luni si joi va fi proiectata selectia de zece scurtmetraje, „Historias Breves" (1995), care a avut un rol decisiv in promovarea noului val de regizori argentinieni precum Carlos Sorín, Daniel Burman, Adrian Caetano, Jorge Gaggero, Lucrecia Martell.

Filmele vor rula in versiune originala in limba spaniola, cu subtitluri in limba romana, la Sala Union, iar biletele, in valoare de 5 RON, vor putea fi cumparate cu 30 de minute inainte de fiecare spectacol.