In mod cert, informatori ai Securitatii au existat si in randurile clericilor - atat ortodocsi, cat si de alte confesiuni, atat al clericilor de rang inalt, cat si printre cei marunti. Prin pozitia lor de confesori, ei au fost si depozitari ai martur
In mod cert, informatori ai Securitatii au existat si in randurile clericilor - atat ortodocsi, cat si de alte confesiuni, atat al clericilor de rang inalt, cat si printre cei marunti. Prin pozitia lor de confesori, ei au fost si depozitari ai marturisirilor credinciosilor. Ca atare, clericii erau de doua ori interesanti pentru odioasa Securitate. Ei erau usor de recrutat... Era de ajuns ca un provocator al "Secu" sa marturiseasca preotului ceva inventat, dar interesand, chipurile, siguranta statului, ca era "sah mat", santajabil, o jucarie in mainile securistilor... Clericii au fost, in comunism - mai mult decat laicii - santajabili si recrutabili, sub presiune... Sufletul lor era la cheremul securistilor. Unii au facut cariera pretandu-se exigentelor... Interesant este, astazi, nu numai sa cunoastem clericii securisti, ci sa fie dat in vileag mecanismul colaborarii, felul in care Securitatea colabora cu Departamentul Cultelor, intre altele, pentru a trimite seminaristi la studii teologice in Occident si a face ulterior din ei agenti SIE in comunitatile religioase, in special ortodoxe, iar in cele din urma chiar inalti prelati in tara cu functii de reprezentare.
Or, aceasta cutie a Pandorei este pazita de Patriarhia de la Bucuresti cu strasnicie. Cauza e jena Bisericii Ortodoxe - in primul rand - de a-si marturisi CNSAS-ului trecutul - un act de respect fata de victime, in definitiv, cum recomanda Biserica tuturor credinciosilor in toate imprejurarile. El trebuie, insa, insotit de divulgarea tartorilor civili si militari din umbra.
Patriarhia de la Bucuresti ar dori, de aceea, o noua institutie - un CNSAS propriu - deci influentabil. El ar urma sa prezinte rezultatele sale Sinodului, urmand ca acesta sa ia masurile canonice care se impun de la caz la caz, cum ar fi cainta. Alti cercetatori decat cei de la CNSAS, alte masuri - canonice, nu laice - alta lege, de exceptie dar, nota bene, numai pentru clericii ortodocsi. De ce nu, se poate intreba oricine, si pentru catolici sau uniti? De unde se vede si lipsa de impartialitate a conceptului patriarhal... El nu-i convinge decat pe autorii sai.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.