Campania prezidentiala incepe pentru socialisti cu o mare certitudine, iar pentru dreapta franceza, cu disputa dintre aripile Chirac si Sarkozy.

Ségolène Royal nu se va mai adresa doar socialistilor, ci tuturor francezilor. Gloria celor 60% din voturile socialiste obtinute in alegerile primare se transforma in lupta la care o obliga cele 34% din intentiile de vot ale francezilor, care o plaseaza la egalitate cu Nicolas Sarkozy.

Strategie prudenta

„Avem capacitatea de a demonstra lacunele gindirii si insuficienta calitatilor sale, fara a cadea insa in caricaturizare si agresivitate. Campania se va purta in jurul unui principiu simplu: cine este mai bun pentru presedintie", a avertizat deputatul de dreapta Dominique Paille asupra pericolului unor derapaje misogine in timpul campaniei lui Nicolas Sarkozy. Desi considera ca sansele sale au crescut in urma alegerilor din cadrul Partidului Socialist, desfasurate sub sloganul „Orice, dar nu Ségolène", Sarkozy se vede atacat de catre propriii colegi. Michéle Alliot Marie, ministru al Apararii si apropiata a presedintelui Chirac, a subminat autoritatea lui Sarkozy, opunindu-se vehement politicii acestuia de a deveni un „presedinte jucator", mult mai implicat in procesul decizional, precum si politicii de discriminare pozitiva a tinerilor defavorizati.

Mai mult, Sarkozy a fost acuzat, intr-un articol din „Paris Match", ca a influentat concedierea redactorului care a publicat fotografii prezentind-o pe sotia sa, Cecilia Sarkozy, impreuna cu amantul sau. Ministrul de Interne ar fi profitat de relatia apropiata cu directorul trustului Hachette, care detine revista „Paris Match".

Europencele in politica

Franta se afla pe locul 84 la nivel mondial din punctul de vedere al promovarii femeilor in politica, cu 12,2% femei deputat si 16,9% femei senator. Prima femeie aleasa sef de stat intr-o tara europeana prin vot universal a fost islandeza Vigdis Finnbogadottir, in 1980. Europa se lauda in momentul de fata cu trei sefi de stat femei alese: irlandeza Mary McAleese, realeasa in 2004; letona Vaira Vike-Freiberga, realeasa in 2003; finlandeza Tarja Halonen, realeasa in 2006.