Romania si Bulgaria incep sa se confrunte cu aceeasi problema a lipsei fortei de munca pe piata.

Exodul polonezilor, din ultimii trei ani, este considerat una dintre putinele migratii masive ale europenilor din anii ’50 incoace, cind irlandezii au trecut Atlanticul pentru a scapa de saracie. O asistenta poloneza candideaza pentru parlamentul din Islanda, un sindicat britanic infiinteaza un departament pentru imigrantii polonezi, au aparut ziare in limba poloneza in Marea Britanie, Belgia, Franta, Suedia, Irlanda si Germania, scrie „International Herald Tribune". Biserica Catolica din Irlanda este revigorata datorita faptului ca polonezii participa in grupuri la slujbele de duminica. Ziarele in polona si-au marit vinzarile publicind anunturi pentru cei care cauta locuinte ieftine, magazine cu marfuri poloneze si profesori care sa-i invete limba statului in care s-au stabilit.

Se pot pierde fonduri europene

Aceasta este a doua Polonie - 800.000 de locuitori, potrivit estimarilor oficiale, si-au parasit tara de la integrarea in UE, la 1 mai 2004. Dar in Polonia aceasta migratie incredibila a produs o lipsa acuta de forta de munca, iar Varsovia ar putea fi incapabila sa cheltuiasca banii primiti de la UE pentru proiecte de modernizare a infrastructurii rutiere si a alimentarii cu apa. Ministerul polonez al Transportului a alocat deja 30 de miliarde de euro ce trebuie cheltuiti intre 2007 si 2013, pentru constructia autostrazilor. Bartlomiej Sosna, un analist in constructii al grupului de consultanta PMR, spune ca nu exista suficienti muncitori in domeniu, iar daca fondurile alocate in acest scop nu sint utilizate intr-o anumita limita de timp, ele trebuie returnate Bruxelles-ului. Acest lucru ar putea duce la o intirziere in modernizarea tarii si ar avea efecte negative asupra investitiilor in Polonia.

Someri de lux

Rata somajului din Polonia este de 15,2%, una dintre cele mai ridicate din UE. Totusi, resursele umane sint insuficiente in constructii, inginerie si medicina. Desi sint inregistrati 100.000 de constructori someri, firmele nu gasesc muncitori in domeniu, pentru ca acestia au preferat sa plece la munca in alte state europene, pentru salarii mai bune. Ei au ramas inscrisi ca someri in Polonia pentru a primi asigurare de sanatate si alte beneficii din partea statului.

Avem aceeasi problema

Numarul mare de romani plecati in strainatate a lasat un gol pe piata muncii, fapt demonstrat si de rata scazuta a somajului (5% in Romania fata de media europeana de 7,8%), comenteaza HotNews.ro. Firmele din constructii, textile, turism si agentiile de recrutare recunosc ca cererea de locuri de munca este mare si nu poate fi acoperita. Solutia ar fi atragerea de muncitori din strainatate, prima tara vizata, neoficial, fiind Republica Moldova. Doua milioane de romani muncesc in afara granitelor tarii. Agentia Nationala de Ocupare si Formare Profesionala cauta circa 10.000 de oameni in toata tara.