Intre hazard, noroc si dragoste. E dornica sa ne apropie de muzica tarii ei. Necunoscuta in tara natala dar primita cu caldura de publicul din Romaniaa€¦ deocamdata. Analia Selis este castigatoarea locului III al Festivalului Cerbul de Aur
Intre hazard, noroc si dragoste. E dornica sa ne apropie de muzica tarii ei. Necunoscuta in tara natala dar primita cu caldura de publicul din Romaniaa€¦ deocamdata. Analia Selis este castigatoarea locului III al Festivalului Cerbul de Aur 2004.
Povestea ei e simpla. S-a nascut in Argentina, in Tucuman, un orasel mic de munte, unde a locuit cu mama si bunica pana la 19 ani, cand a plecat cu o bursa in America, sa studieze ""canto clasic"". Asta pentru ca tot studii de muzica facuse si in Argentina: pedagogie muzicala si canto clasic. Nu stia atunci ca, de fapt, nu se va mai intoarce sa locuiasca definitiv in tara ei. Dupa ce a terminat studiile a venit criza din Argentina si a realizat ca i-ar fi foarte greu sa se intoarca. Se gandea totusi sa plece in Spania, unde locuieste sora ei.
""Vin dintr-o familie fara tata. El a murit cand aveam eu 2 ani. Mama mea e cea mai tare mama din lume. Am crescut intr-o casa de femei. Sora mai mare e dansatoare in Spania, iar sora mai mica este economista, are si o afacere in care lucreaza cu mama in Argentina. Suntem foarte apropiate si am avut intotdeauna o relatie buna. Ele m-au ajutat foarte mult cand a venit timpul sa plec din tara mea.""

HAZARDa€¦ Prima data a venit aici in 2002, impreuna cu sotul, Razvan. ""Noi doi ne-am cunoscut in SUA, unde eram studenti. El este din Cluj si mereu imi povestea despre tara sa, despre cat de frumos este in Romania si cat de primitori sunt oamenii. Imi doream foarte mult sa vad Romania."" Initial a venit de doua ori, in vacanta, apoi s-a decis sa isi incerce norocul aici. Asa a inceput aventura numita Romania.

LA PRIMA VEDERE. ""Am iubit tara aceasta de cand am pus piciorul aici si am regasit tot ce imi povestea Razvan: o cultura puternica, oameni calzi, prieteni, simplitate. M-am stabilit aici cu Razvan, la inceput putin nesigura de ceea ce avea sa urmeze, dar acum pot sa spun ca am luat decizia corecta si ca Romania este a doua casa a mea.""
S-a desprins cu greu de tara natala, Argentina. ""Uneori imi este greu si acum, pentru ca mama, sora, nepotica mea, rudele mele sunt toate acolo. Niciodata nu e usor sa incerci ceva nou, iar schimbarile nu sunt usoare. Eu sunt insa o fire foarte ambitioasa si primul meu scop a fost sa invat limba, sa pot sa ma descurc singura, sa construiesc ceva. Gandul acesta m-a ajutat enorm si mi-a facut drumul mai usor"".

CERBUL DE AUR. ""La inceput nu m-am gandit sa cant. Incepusem sa lucrez la o gradinita in Cartierul Francez. Predam muzica unor copii, in limba engleza. Treptat am inceput sa cant si pentru mine. Dar nu ma gandeam la o cariera muzicala pe atunci. Pur si simplu asta stiam sa fac si imi facea placere. Sa cant muzica latino-americana care ma pastreaza foarte aproape de tara si de cultura mea. Apoi m-am gandit sa merg la un concurs, asa ca m-am inscris la Cerbul de Aur. A fost o perioada foarte norocoasa pentru mine. In acelasi timp, un prieten bun m-a trimis la o cantare, la o petrecere. Nu stiam despre ce e vorba, dar acolo erau foarte multi oameni importanti si cunoscuti. Am cantat in seara aceea, iar a doua zi m-a sunat managerul unei case de discuri, care mi-a pus un contract in mana si mi-a zis sa-l citesc si sa-i spun ce parere am.""

CAFEA CU LAPTE. Adora mancarea romaneasca, muzica populara romaneasca, muntii si Marea Neagra, si toate locurile frumoase din Bucuresti. Si mai crede ca Romania a adoptat-o pe ea, si nu invers. ""Imi place sa dorm pana tarziu, cu sotul meu, sa bem cafeaua in pat. In Argentina este o traditie a cafelei, iar copiii beau cafea cu lapte la mic dejun. Mama ne facea cafea batuta, ca sa fie ca la cafenea, o batea cu zahar si un pic de lapte pana se forma spuma. Bineinteles ca punea si laptea€¦ eram copii. Eu am baut cafea cu lapte de cand ma stiu.""
Cea mai frumoasa amintire pe care o are de cand s-a stabilit aici este legata de sotul ei, Razvan. ""Cand am ajuns in Romania, incarcata de bagaje, Razvan ma astepta la aeroport. M-a luat si am plecat impreuna in noua noastra casa, un apartament pe care il cumparase el special pentru noi. Era casa noastra! A fost unul dintre cele mai frumoase momente din viata mea si atunci am simtit ca sunt acasa.""
Chiar daca diferentele dintre Romania si Argentina sunt mari, chiar daca oamenii sunt altfel, clima difera, traditiile nu au mai nimic in comun unele cu altele, le iubeste pentru ca ele sunt, impreuna, casa si familia ei.

Avere. Bogatia Analiei consta in prieteni si dragoste regasiti aici.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.