Un raport studiat de Consiliul de Securitate al ONU arata ca Iranul si Siria furnizeaza armament islamistilor din Somalia. La schimb, Teheranul vrea uraniul din regiune.

Somalia a fost livrata in urma cu 15 ani clanurilor armate, relateaza cotidianul elvetian „Le Temps". Acum este un loc de confruntare a doua forte: un conglomerat prooccidental si fortele islamice radicalizate. Un raport recent inaintat Consiliului de Securitate afirma ca interventia statelor si gruparilor externe impinge inevitabil catre razboi. Grupul de experti insarcinat cu verificarea respectarii/violarii embargoului asupra armelor privind Somalia din 1992 pune sub acuzare Iranul, Siria si gruparea Hezbollah. Potrivit raportului, 720 de somalezi au participat alaturi de miscarea siita libaneza la ultimul razboi cu Israelul, in schimbul armelor si sustinerii uniunii triburilor islamice, entitate care controleaza capitala Mogadiscio si majoritatea porturilor din tara. Damascul este acuzat ca a violat embargoul si ca a primit pe 27 iulie 200 de combatanti de la Uniunea tribala, pentru a-i antrena.

Exploatarea uraniului

Teheranul, potrivit expertilor, a livrat trei incarcaturi de arme si medicamente, dintre care una pe 25 iulie a fost primita pe un aeroport in apropiere de capitala. Cea mai surprinzatoare informatie din raport se refera la discutia dintre doi iranieni la jumatatea lunii octombrie - este vorba despre exploatarea unui zacamint de uraniu in schimbul furnizarii de armament. In raport sint mentionate, de asemenea, Egiptul, Arabia Saudita si Algeria, ca furnizoare pentru islamisti. Autorului articolului din „Le Temps", precizarea referitoare la uraniu ii evoca povestea din 2002, in care irakienii incercau sa-si procure uraniu din Nigeria. Merita semnalata oportunitatea raportului ONU: membrii permanenti ai Consiliului discuta in acest moment posibilele sanctiuni impotriva Teheranului.

Gazda pentru al-Qaeda

Expertii ONU au elaborat raportul cu sprijinul serviciilor de informatii din 15 state membre ale Consiliului de Securitate. In luna iunie a acestui, SUA an au mai suportat o infringere: sefii de clanuri carora CIA le bagase in buzunar importante sume de dolari au fost alungati de la Mogadiscio de militiile islamice. Uniunea triburilor islamiste care se recomanda drept pacificatoarea capitalei este banuita de americani ca gazduieste locotenenti ai lui Bin Laden.