Gata de raspunsuri . Ideea mortii ne inspaimanta pe toti. Fiecare o intelege in felul sau, dar o accepta greu. Cand pot copiii sa discute despre asta?
Psihologul Ana Bogdea spune ca abia dupa 3 ani si jumatate, 4, copilul incepe sa puna intr
Gata de raspunsuri . Ideea mortii ne inspaimanta pe toti. Fiecare o intelege in felul sau, dar o accepta greu. Cand pot copiii sa discute despre asta?
Psihologul Ana Bogdea spune ca abia dupa 3 ani si jumatate, 4, copilul incepe sa puna intrebari legate de acest subiect. Vede in filme cum unul dintre personaje moare, aude la stiri, la televizor, vorbindu-se despre moartea cuiva, poate chiar la cei din jurul lui.
""E bine ca parintele sa vorbeasca propriului copil despre moarte, nu persoane din afara familiei, deoarece parintele, cunoscandu-si cel mai bine copilul, stie care este cea mai buna modalitate de abordare si pana in ce punct poate conduce discutia"", explica Ana Bogdea. Ea continua:

Tabu. ""Este drept, copilul nu intelege ce se petrece atunci cand moare cineva, dar, asistand la o ceremonie de inmormantare, este destul de traumatizant pentru el sa-si vada parintii indurerati, planganda€¦""
Specialistul continua: ""Nu exista o anumita varsta recomandata drept cea mai potrivita pentru a vorbi copilului despre semnificatia termenului moarte. Surprinzator, initiatorii unor convorbiri pe aceasta tema sunt copiii, dar cei mai multi parinti se feresc sa discute cu ei, deoarece lor insisi le este greu sa se gandeasca la acest lucru. Explicam copilului ca moartea poate fi privita ca o despartire, ca e normal sa plangi cand te desparti de cineva drag, dar ca il il vom pastra vesnic in amintiri si nu ii prezentam scenarii care sa-l inspaimante"". Atitudinea potrivita - Nu fiti imperativi!


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.