Inspectoratul General al Politiei Romane a formulat unele propuneri de modificare a Legii nr. 295/2004 privind regimul armelor si munitiilor, solicitand transformarea amenzii pentru incalcarea prevederilor la uzul de arma neletala in infractiune, pe
Inspectoratul General al Politiei Romane a formulat unele propuneri de modificare a Legii nr. 295/2004 privind regimul armelor si munitiilor, solicitand transformarea amenzii pentru incalcarea prevederilor la uzul de arma neletala in infractiune, pentru care pedeapsa cu inchisoarea poate ajunge pana la trei ani. Demersul Politiei Romane este justificat prin faptul ca in ultima perioada tot mai multe persoane isi rezolva problemele folosind pistolul.
Modificarea legii
Directia Arme, Explozivi si Substante Toxice a propus modificarea Legii numarul 295/2004, prin inasprirea sanctiunilor aplicate in cazurile in care sunt folosite ilegal armele neletale- pistoale cu gaz, bile de cauciuc, aer comprimat. Politistii doresc transformarea sanctiunii in aceste cazuri care este o amenda cuprinsa intre 200 si 500 de lei si, masura complementara, de confiscare a armei, in infractiune care sa fie pedepsita cu inchisoare de la sase luni la trei ani. Conform prevederilor Legii 295/2004, care reglementeaza regimul armelor si munitiilor, armele neletale pot fi procurate de orice cetatean roman sau strain care sta legal in Romania si care a implinit varsta de 18 ani, numai in baza notificarii prealabile a Politiei de la locul de domiciliu sau resedinta.
Procedura autorizarii
In prezent, legea romana nu incrimineaza ca infractiune detinerea unor arme neletale, intrucat in aceste cazuri nu se opereaza procedura autorizarii, care confera titularului drept de detinere, caz in care ar fi aplicabile prevederile art. 279 Cod Penal (detinerea fara drept), ci este utillizata institutia notificarii, respectiv anuntarea autoritatilor privind intrarea in posesia unei arme neletale. Prevederile legislatiei din Romania in domeniul armelor si munitiilor sunt in concordanta cu normele Uniunii Europene, care nu contin restrictii in ceea ce priveste accesul persoanelor fizice la arme neletale. In baza dovezii notificarii, persoanele pot procura armele neletale, obtinand ulterior certificatul de detinator, ocazie cu care acestea iau la cunostinta despre modul de pastrare, port si folosire, inclusiv situatiile in care este permis uzul de arma neletala. Conform prevederilor legale, titularul dreptului de a purta si folosi arme neletale cu destinatia de autoaparare poate face uz de arma numai in poligoanele autorizate sau in caz de legitima aparare sau stare de necesitate.
Politia anunta in luna august a acestui an ca toti posesorii de arme neletale sunt obligati sa le declare la Politie pana in martie 2007. La acea data se prezentasera la Politie 1380 de posesori de arme neletale, insa exista informatii ca numarul acestora este de aproximativ doua-trei mii. In Bucuresti detin arme letale si neletale 21.000 de persoane, cele mai multe avand in posesie arme de vanatoare. Printre detinatori sunt si 18 femei, dintre care 11 au arme de vanatoare cu alice si sapte cu glont. In august, in Capitala existau doua-trei sute de persoane care nu se prezentasera pentru vizarea permisului de port-arma. Incepand din 2004, in Bucuresti au fost confiscate aproximativ o suta de arme.
Ultimul incident in care s-a folosit o arma neletala a avut loc in parcarea unui club bucurestean. Un taximetrist a avut un conflict cu un bodyguard al clubului, asupra caruia a tras cu un pistol cu bile. Taximetristul a vrut sa parcheze masina intr-un loc rezervat, dar a fost oprit de bodyguardul localului. Intre cei doi a izbucnit un conflict verbal, iar la un moment dat taximetristul a scos un pistol cu aer comprimat tragand mai multe focuri asupra acestuia.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.