Costa cel putin 100 de euro perechea. Sint exemplare de colectie. Dar nu scapa intotdeauna de satir.

„Cum ar fi sa vezi in curte cum se plimba cinci fetite galbene pe gazon? Este ceva extraordinar sa-ti decorezi gradina cu aceste minunatii", spune entuziasmat Constantin Nita, presedintele Asociatiei crescatorilor de pasari de curte – Brezeanca. Asa ca nu numai papagalii sint pasari de companie si de decor, ci si gainile.

Dar nu orice fel de gaina. Orpington, Brahma sau Cochinchina, Phoniz, Sussex sau Motata olandeza sint o parte din gainile de rasa aduse in Romania de „gainarii" colectionari si au fost expuse timp de trei zile la Facultatea de Zootehnie din cadrul Universitatii de Stiinte Agronomice din Bucuresti. Mai mult, gainile au concursul lor de frumusete. „Exista standarde internationale, iar punctajul scade in functie de defecte. De exemplu, la Brahma Herminat se puncteaza privirea de vultur", explica colectionarul Nita. Nelu Anghelina, membru in Asociatia Pajura, spune ca „se fac si lupte intre cocosi, insa in lumea interlopa. Una dintre rasele care participa la lupte este Combatantul indian".

Clientii pasaricilor de lux

„O pereche de rasa costa si 5 milioane de lei vechi si de obicei se cauta gainile tinere cu penaj pe picioare, asa cum este Cochinchina sau Brahma. Cel putin Brahma are istorie si estetica. Pe vremuri ele se dadeau cadouri reginelor", povesteste Constantin Nita. Printre clientii fideli ai gainilor de rasa este „Irina Loghin, care de 20 de ani cumpara de Pasti o Cochinchina", dupa cum spune Cirlogea Haralambie, presedintele Asociatiei Pajura.

Colectionari de gaini de rasa sint si „actorul Costel Constantin sau Doru Viorel Ursu, fost presedinte al Comisiei de Disciplina a FRF, sau Adrian Nastase. Pai, Nastase s-a indragostit de pasarile de rasa in ’92, cind a venit la expozitia mea de la Breaza", spune Constantin Nita, presedintele Asociatiei Brezeanca.