Franta s-ar putea alege cu o presedinta, in urma nominalizarii, joi, a lui Segolene Royal drept reprezentanta a Partidului Socialist in cadrul scrutinului prezidential prevazut pentru 2007.
Segolene Royal (foto) (53 de ani) i-a surclasat
Franta s-ar putea alege cu o presedinta, in urma nominalizarii, joi, a lui Segolene Royal drept reprezentanta a Partidului Socialist in cadrul scrutinului prezidential prevazut pentru 2007.
Segolene Royal (foto) (53 de ani) i-a surclasat pe fostul premier, Laurent Fabius, si pe ex-ministrul Economiei, Dominique Strauss-Kahn,obtinand 60,62% din voturile colegilor socialisti, potrivit Mediafax. In mai putin de un an, ea a reusit sa se impuna ca favorita pentru desemnarea drept candidat socialist la prezidentialele din 2007, devenind prima femeie cu sanse reale de a ajunge sef al statului, in contextul in care domina sondajele de popularitate realizate in Franta. Detinatoare a nu mai putin de trei portofolii ministeriale de-a lungul timpului - cel al Mediului, cel al Invatamantului scolar si cel al Familiei si Copilului - Royal este considerata drept singurul candidat socialist care i-ar putea ridica probleme candidatului dreptei, Nicolas Sarkozy, in drumul spre Palatul Elysee. Principala tema a campaniei lui Royal - al carei partener, liderul socialist Francois Hollande, a refuzat sa se inscrie in cursa pentru nominalizare - a fost crearea unei "democratii participative", cu accent pe educatie si ecologie. In privinta Europei, ea isi doreste "proiecte care sa influenteze viata de zi cu zi a francezilor", dar unele dintre opiniile sale au provocat probleme in randurile socialistilor.
Fost consilier al presedintelui Francois Mitterand, Royal insista asupra moralei si a valorilor familiale, teme exploatate, in mod traditional, de fortele de dreapta, si vrea sa mizeze pe experienta sa de mama si de lider al regiunii Poitou-Charentes, din vestul Frantei. Desemnarea ei drept candidat la presedintie din partea Partidului Socialist francez nu a a scapat necomentata de presa franceza, AFP apreciind ca gestul se incadreaza intr-o miscare inca timida in Europa, de ascensiune a femeilor in posturi politice de prim-plan. Prima femeie care a candidat, in Franta, la alegerile prezidentiale a fost Arlette Laguiller, care s-a prezentat la mai multe scrutinuri, dar, ca si alte candidate care i-au urmat exemplul, printre care s-a aflat si ecologista Dominique Voynet, nu a avut nici o speranta de a obtine victoria, noteaza Mediafax. (A.M.L.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.