Doar 0,3% din microfirme foloseau in 2005 serviciile de e-guvernare, in timp ce 10% din intreprinderile mici si mijlocii si 21,8% din firmele mari utilzau anul trecut serviciile online ale Guvernului, potrivit unui raport al Conferintei Natiunilor Un
Doar 0,3% din microfirme foloseau in 2005 serviciile de e-guvernare, in timp ce 10% din intreprinderile mici si mijlocii si 21,8% din firmele mari utilzau anul trecut serviciile online ale Guvernului, potrivit unui raport al Conferintei Natiunilor Unite pentru Comert si Dezvoltare (UNCTAD), citat de NewsIn.
Circa 10,4% din toate firmele romane isi rezolvau in 2005 afacerile cu autoritatile publice pe internet, a aratat raportul Economia Informatiei, editia 2006, publicat joi de UNCTAD.
Intreprinderile mici si mijlocii (IMM-urile) romane folosesc mai putin serviciile online ale Guvernului decat in Bulgaria, arata raportul UNCTAD. Aproape o treime (31,4%) din IMM-urile bulgare si aproape 45% din cele argentiniene utilizau in 2004 serviciile online ale Guvernului tarii. Peste 12% din microfirmele argentiniene foloseau, in 2004, serviciile guvernului pe internet, in comparatie cu 0,3% din cele romane in 2005, se arata in raportul institutiei internationale.
Politicile guvernului care incurajeaza competitia si invoatia ar putea juca un rol important in dezvoltarea tarilor in tranzitie.
Extinderea tehnologiei informatiei si a comunicatiilor stimuleaza cresterea economica si ajuta afacerile locale sa faca fata competitiei de pe plan international, se arata in raportul UNCTAD.
Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei (MCTI) a fost initiator al Ordonantei Guvernului care a stabilit obligatia tuturor municipiilor si oraselor de a dezvolta si sisteme de plata electronica a taxelor si impozitelor locale. Aceste sisteme reprezinta cel mai bun mijloc pentru ca toti cetatenii si persoanele juridice sa aiba acces la informatiile relevante despre taxele si impozitele locale si ofera o solutie facila, rapida si comoda pentru achitarea datoriilor la bugetele locale.
Ordonanta Guvernului nr. 24/2002 prevede obligatia autoritatilor administratiei publice locale de a implementa sisteme electronice de incasare a impozitelor si taxelor locale in fiecare oras si municipiu.
Legea stipuleaza ca autoritatile administratiei publice locale vor lua "toate masurile necesare pentru informarea cetatenilor asupra platii impozitelor si taxelor locale si prin intermediul sistemului electronic".
Dupa mai bine de trei ani, "toate masurile necesare" s-au concretizat in servicii de e-Government in aproximativ 60 de localitati ale tarii.
Reglementarile Guvernului care impiedica inovarea ar putea "rani" perspectivele de dezvoltare pentru tarile emergente. Raportul institutiei internationale recomanda ca interventia Guvernului in privinta internetului sa fie aplicata la acelasi nivel la care se urmareste obtinerea efectului. incalcarea acesteu recomandari va aduce la aparitia de "rigiditati tehnologice" ce vor face mai dificile si mai scumpe dezvoltarea si implementarea de noi politici care imbunatatesc si extind serviciile internetului.
Sistemul electronic national (SEN) a fost lansat pe Internet tot in 2003 si este disponibil prin intermediul portalului www.e-guvernare.ro, ca punct de acces unic pentru informatii si servicii publice, destinat atat cetatenilor cat si intreprinderilor.
Portalul oferea inca de la lansare 5 servicii electronice si permitea descarcarea gratuita a 164 de formulare. Aceste formulare pot fi apoi tiparite, completate si trimise prin mijloacele traditionale (posta sau deplasare la ghiseu) catre institutiile abilitate, dar in anumite cazuri acestea pot fi transmise si electronic. Formularele acopera
sfere de interes precum: impozite, pensii, alocatii, asigurari sociale etc., iar accesul la acestea este permis fara inregistrarea prealabila prin intermediul unui nume de utilizator sau al unei parole.
Politicile guvernului care incurajeaza competitia si invoatia ar putea juca un rol important in dezvoltarea tarilor in tranzitie. Extinderea tehnologiei informatiei si a comunicatiilor stimuleaza cresterea economica si ajuta afacerile locale sa faca fata competitiei de pe plan international, se arata in raportul UNCTAD.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.