Pentru cel de-al treilea trimestru al anului, Comisia de Prognoza anticipeaza o crestere ecomomica mai mare decit media anuala.

Ritmul de crestere economica a Romaniei din trimestrul al treilea al acestui an este estimat la 7,9%, mai r
Pentru cel de-al treilea trimestru al anului, Comisia de Prognoza anticipeaza o crestere ecomomica mai mare decit media anuala.

Ritmul de crestere economica a Romaniei din trimestrul al treilea al acestui an este estimat la 7,9%, mai rapid decit in primele doua trimestre, avansul rezultat pentru primele noua luni fiind de 7,5-7,6%, potrivit datelor Comisiei Nationale de Prognoza (CNP). In primele trei luni ale anului, produsul intern brut a urcat cu 6,9%, in timp ce, in intervalul aprilie-iunie, cresterea a fost de 7,8%. In primul semestru al anului, cresterea economica a fost de 7,4%, potrivit datelor Institutului National de Statistica.

Prognoza trimestriala a PIB se bazeaza atit pe evaluarea pe ramuri a evolutiei trimestriale, pornind de la indicatorii lunari publicati de Institutul National de Statistica, cit si pe baza unor metode econometrice, potrivit CNP.

Comisia estimeaza ca valoarea adaugata bruta in industrie a crescut in primele noua luni ale anului cu 6,9%. In varianta finala a prognozei de toamna, CNP a anticipat o crestere de 6,4% a productiei industriale, in acest an, si de 4,8% in 2007.

Estimarile CNP difera usor de datele comunicate de Institutul National de Statistica in cazul unor ramuri economice, intrucit metodologia este diferita.

In cazul sectorului agricol, care include, pe linga agricultura si silvicultura, piscicultura si exploatarea forestiera, valoarea adaugata bruta a urcat cu 0,5% in trimestrul trei, cresterea din primele noua luni fiind de 0,2%, dupa o scadere de 0,4% in primul semestru. Nivelul anticipat pentru intregul an este de 0,5%. De asemenea, avansul din sectorul constructiilor a fost de 18,6% in intervalul iulie-septembrie si de 17,5% la noua luni. Serviciile au cunoscut o crestere de 7,5% in primele noua luni. Pentru intregul an, CNP anticipeaza un avans de 6,8% si de 6,7% in 2007. CNP estimeaza pentru acest an o crestere economica de 7%, cu un punct procentual peste nivelul anticipat in primavara acestui an, avansul PIB pentru anul viitor fiind plasat la 6,5%.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.