Un ONG american a gasit o solutie pe masura pentru romanii care traiesc „ca-n Evul Mediu": le dau case si ii obliga prin contract sa munceasca la claca pentru a le plati.

500 de familii din Romania cu venituri mici si-au putut cumpara case cu ipoteca, fara dobinda si fara avans, in ultimii zece ani. Principala conditie a fost sa indeplineasca obligatia contractuala de 1.500 de ore de „claca", adica munca pe santier, pe linga plata unor rate lunare medii de 60 de dolari. Beneficiarii si-au cumparat locuintele printr-un credit ipotecar contractat de la organizatia non-profit Habitat for Humanity International. Autointitulata o „miscare crestin-ecumenica", ONG-ul a adus in Romania „teologia ciocanului" si „egalitatea prin transpiratie", principii care sustin ca oamenii trebuie sa-si manifeste credinta prin fapte, muncind la casele pentru nevoiasi.

Case cu 10.000 de dolari

O locuinta Habitat costa intre 10.000 si 18.000 de dolari, cu preturi mai mari in zona urbana si in cazul celor cu mai multe camere, suprafata medie fiind intre 45 si 55 de metri patrati. „Casele sint construite fie pe terenurile detinute de viitorii beneficiari, fie pe terenuri concesionate de la primarii, cu titlu gratuit sau cu o taxa minima de aproape 500.000 de lei pe an", a declarat Adrian Ciornea, directorul pe Romania al Habitat for Humanity.

Iar dupa expirarea termenului de concesionare, proprietarii caselor Habitat pot cere prelungirea acestei perioade, conform legii, a explicat Rusu Mirela, purtatorul de cuvint al primariei din Radauti, unde Habitat a construit 32 de case. Directorul Habitat a mentionat ca, in cazul in care oamenii nu vor putea plati ipoteca, pina la cinci ani ratele se considera chirie, iar dupa, ONG-ul le va inapoia banii achitati pina atunci. Insa, a precizat Ciornea, „in zece ani, nu am avut nici un caz de evacuare".

„Lucrarea Domnului", cu ciocan si sudoare

Cei care doresc sa aiba o casa Habitat trebuie sa indeplineasca mai multe conditii. In primul rind, trebuie sa aiba un venit de minimum patru milioane pe familie, pina la aproximativ opt milioane de lei vechi, astfel incit rata lunara sa nu depaseasca 40% din acest venit, potrivit directorului Adrian Ciornea. Ei trebuie sa mai demonstreze ca „au mare nevoie de locuinta", fapt ce se stabileste pe baza unei anchete sociale si a recomandarilor comunitatii, explica Ciornea. O conditie care este stipulata si in contract o reprezinta prestarea a 1.500 de ore de „claca" la constructia caselor Habitat. Directorul a explicat ca „beneficiarii trebuie sa participe, sa munceasca, pentru ca asa au mai mare grija de case. In plus, ei o simt si ca pe o obligatie morala si nu ii deranjeaza ca muncesc si pentru altii". Ciornea a precizat ca, in medie, o casa este gata in patru-sase luni, pentru ca e facuta pe structura de lemn, insa exista si case care se pot termina in doua luni, pentru ca se aduce fundatia deja facuta. Iar la construirea unei case lucreaza in medie sase-opt oameni.

12 ani in casa de chirpici

Geta Heredea sta de doi ani intr-o casa Habitat din Beius, judetul Bihor. „Inainte stateam intr-o casa foarte veche, mostenita, de chirpici, cam darapanata. Am locuit 12 ani acolo. Aveam doar doua camere, fara apa curenta, caldura sau canalizare si mai aveam si doi copii", povesteste femeia. Heredea are o pensie pentru handicap de 1,5 milioane de lei vechi, pe care acum o da rata pentru casa noua cu patru camere, iar sotul ei mai cistiga cinci milioane de lei pe luna. Au muncit impreuna cele 1.500 de ore din contract pe santierele Habitat, „cu bucurie, pentru ca am putut ajuta la casele celorlalti", barbatii la partea de constructie, iar femeile la partea din interior, varuit, vopsit, curatat, spune Heredea. Aceasta povesteste ca a avut probleme financiare cind a nascut al treilea copil si nu a putut plati ratele timp de sase luni. „M-au inteles, nu m-au evacuat, desi asa era trecut in contract. Mi-am revenit si acum sint la zi", spune Geta Heredea.