Pretul titeiului a ajuns la cel mai redus nivel din ultimul an si, cel putin pe termen scurt, nu sint semnale ca trendul s-ar putea inversa.

Pretul petrolului a coborit ieri sub plafonul de 56 de dolari pe baril, cel mai redus nivel
Pretul titeiului a ajuns la cel mai redus nivel din ultimul an si, cel putin pe termen scurt, nu sint semnale ca trendul s-ar putea inversa.

Pretul petrolului a coborit ieri sub plafonul de 56 de dolari pe baril, cel mai redus nivel din ultimul an, in scadere cu 2,5 dolari fata de sedinta de tranzactionare anterioara, potrivit Reuters.

Astfel, ieri, la 11.00 GMT, petrolul de referinta pentru piata americana a fost cotat la 55,5 dolari pe baril, in scadere cu 29% fata de recordul de 78,4 dolari, inregistrat in iulie. Si pe piata londoneza, pretul barilului de Brent (de referinta) a scazut cu 48 de centi, pina la nivelul de 58,06 dolari, continuind trendul descendent din ultimele sedinte bursiere.

De ce s-a ieftinit

Cauzele ieftinirii sint multiple: publicarea unor date statistice care arata ca rezervele de titei ale Statelor Unite (cel mai mare consumator din lume) se plaseaza la un nivel ridicat, vinzarile semnificative de la bursa de marfuri facute inainte de expirarea contractelor futures cu scadenta luni, vremea buna, incetinirea ritmului de crestere economica, implementarea doar partiala a masurilor OPEC de reducere a productiei.

Cu cit s-au ieftinit carburantii

Reducerea preturilor petrolului s-a facut vizibila inca de la sfirsitul verii, ceea ce a adus o profitabilitate mai mica pentru companiile petroliere pentru cel de-al treilea semestru al anului. Cu referinta la Romania, Petrom a anuntat o diminuare a profitului, comparativ cu perioada similara a anului trecut, tocmai din aceasta cauza. Ieftinirea petrolului a avut drept consecinta si ieftinirea carburantilor, Petrom luind in calcul, la stabilirea pretului la pompele din Romania, cotatia Platts Mediteranean. De la inceputul lui septembrie, compania a redus, in sase rinduri, preturile la carburanti, dar intr-o masura mai mica decit scaderea preturilor la petrol. Astfel, reducerea la benzina premium fara plumb a fost de 8,6%, de la 3,45 RON/litru la 3,15 RON, iar la motorina reducerea a fost, in ultimele doua luni si jumatate, de la 3,36 RON la 3,10 RON, adica 7,7%.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.