Satenii din Glod vor sa dea in judecata producatorii peliculei „Borat" pentru umilire si plati derizorii. Cei din urma sustin ca si-au achitat datoriile cu virf si indesat.

Nicolae Staicu, liderul celor aproximativ 1.670 de romi care traiesc in Glod, afirma ca se va intilni cu avocatul poporului pentru a se decide asupra unei strategii pentru a ataca in justitie studiourile 20th Century Fox si pe comicul britanic Sacha Baron Cohen. Comunitatea acuza faptul ca, sub pretextul filmarii unui documentar si contra unor recompense derizorii, a fost indemnata, in lipsa unor contracte adecvate, sa comita acte grotesti, printre care si introducerea unor animale in casa, potrivit Rompres. Satenii se declara umiliti de faptul ca saracia si obiceiurile lor sint ridiculizate in filmul „Borat - Invataturi din America pentru ca toata natia Kazahstanului sa profite", care are deja un record de incasari la box-office: 29 de milioane de dolari in weekendul trecut.

Donatii scolare

Regizorul secund local Cristina Iliescu, care a lucrat si la alte productii internationale ca „Return of the Living Dead" sau „Cold Mountain", a declarat pentru „Cotidianul" ca sarcina ei „era de a transmite ce au de facut atit personajelor episodice, cit si figurantilor. Or, intotdeauna cind le-am cerut sa faca ceva, le-am explicat ca filmul nu este despre ei sau despre obiceiurile lor, ca ei interpreteaza niste roluri. E drept ca, pe de alta parte, nu poti verifica pe un platou de filmare, sub presiunea timpului, citi dintre cei aproximativ 600 de oameni care au participat la filmari au inteles despre ce era vorba si citi s-au lasat dusi de val, uneori, din pura curiozitate. Cert e ca cei care au acceptat sa intre in joc s-au simtit in largul lor". Regizoarea adauga ca personajele episodice nu au fost jucate de localnici. „Nevasta lui Borat, sora lui Borat si Urly Violatorul sint interpretate nu de sateni, ci de actori si figuranti profesionisti, adusi cu noi de la Bucuresti". Cristina Iliescu spune: „Faptul ca a fost ales un sat din Romania pentru a ilustra o localitate din Kazahstan este, pentru orice profesionist din lumea filmului, egal cu alegerea Risnovului pentru a filma acolo povestea de secol XIX din «Cold Mountain»".

Tabloid pus pe cearta

Publicatia britanica „Daily Mail" a publicat un reportaj amplu, detaliind pataniile satenilor din Glod pe parcursul productiei. Ziaristii englezi au avut parte de o primire pe cinste: „Da, aicea s-a filmat, ce mai vreti si voi, ca va luam acuma cu pietrele si ghioagele", le-au spus doua femei de etnie roma. Staicu le-a declarat jurnalistilor britanici ca americanii nu aveau autorizatie de filmare, iar figurantii locali au afirmat ca au fost platiti cu sume intre 3,30 si 5,50 dolari pe zi. Pe de alta parte, Gregg Brilliant, reprezentantul studiourilor 20th Century Fox, citat de Associated Press, sustine ca localnicii au fost platiti cu sase dolari pe zi, dublu fata de suma oferita de obicei figurantilor autohtoni. Mai mult, Brilliant relateaza ca echipa de productie si Cohen au donat 10.000 de dolari satului, au achitat costurile pentru locatie si au achizitionat calculatoare, plus obiecte de birotica, pentru scoala din Glod.

Si Kazahstanul ameninta producatorii cu un proces, in special deoarece in lungmetraj se afirma ca bautura traditionala din tara respectiva este urina de cal fermentata.

Frati de spectacol

Coloana sonora a lungmetrajului „Borat - Invataturi din America pentru ca toata natia Kazahstanului sa profite" include si o reinterpretare a piesei „Born to be Wild" semnata Fanfara Ciocirlia. Filmul a pus si bazele unei colaborari muzicale: pe 7 decembrie, la Sala Palatului, fanfara va concerta alaturi de alti doi „colegi" de coloana sonora, artistii Esma Redzepova si Jony Iliev.