Dupa primele noua luni din 2006, profitul companiei a crescut cu 42%. In vara, cresterea era de trei ori mai mare.

Petrom, cea mai mare companie romaneasca, a anuntat, dupa primele noua luni ale acestui an, un profit net de 1,99 miliarde RON, in crestere cu 42% fata de perioada similara a anului trecut, conform datelor financiare ale companiei. Desi rezultatul poate parea foarte bun, profitabilitatea companiei a scazut fata de primele sase luni ale anului: in iulie 2006, compania anuntase un profit de 1,42 miliarde RON, in crestere cu 137% fata de intervalul ianuarie-iulie 2005. Rezultatele mai slabe ale companiei din acest an au fost generate de cel de-al treilea trimestru al anului, unde s-au consemnat minusuri comparativ cu trimestrul trei din 2005. Astfel, profitul perioadei a fost de doar 569 milioane RON, cu 29% mai mic decit in intervalul similar din 2005, iar veniturile inainte de impozitare, cu 22% mai mici.

Productia scade

Compania explica situatia printr-un „mediu de afaceri neprielnic si volatil", prin declinul pretului titeiului, prin scaderea marjelor din rafinarii si prin gradul mai mic de utilizare a capacitatii acestora. In plus, activitatea de explorare si productie, cea mai importanta pentru compania petroliera, a scazut din cauza declinului natural al rezervelor. Astfel, in primele trei luni din 2006, productia totala a scazut cu 6,7%, cel mai accentuat declin observindu-se la titei (scadere de 8,5%), in timp ce productia de gaze s-a diminuat cu 5%. In aceasta situatie si pe fondul cresterii cantitatii de titei rafinat, Petrom a adus mai mult titei din import. Cantitatea importata a crescut cu aproape 50% fata de intervalul similar din 2005, si a ajuns la 1,5 milioane de tone. Vinzarile de carburanti au cunoscut insa o usoara crestere, cu 4,4%.

Vin investitiile

Actionarii austrieci ai companiei par in sfirsit sa-si puna in practica ceea ce promit de ani buni - „investitii reprezinta cuvintul-cheie pentru aceasta perioada", a spus directorul general executiv al companiei, Mariana Gheorghe. Intr-adevar, comparativ cu primele noua luni ale anului trecut, investitiile au fost mai mult decit duble (crestere de 124%, pina la 1,5 miliarde RON), iar, daca ne referim strict la comparatia intre trimestrul trei din 2006 si trimestrul trei din 2005, cresterea a fost de 217%.

OMV a scazut

Si OMV s-a confruntat cu o scadere a profitului in trimestrul trei al acestui an, diminuarea profitului net fiind de 20%. Si mai mare a fost scaderea profitului operational - 27%, coborind acest indicator sub asteptarile analistilor. Austriecii spun ca de vina sint scaderea pretului petrolului si declinul accentuat al marjelor de rafinare.

OMV estimeaza, pentru intregul an, rezultate similare anului trecut, desi a anuntat anterior ca vizeaza rezultate superioare lui 2005.