Curtea Constitutionala a decis recent ca salariul unui bugetar este confidential. Decizia este definitiva si poate arunca in aer declaratiile de avere.

„Salariul concret al unei persoane, stabilit in limitele minime si maxime prevazute in actele normative, tinind seama de importanta muncii depuse, de contributia adusa la realizarea sarcinilor si de situatia sa personala, nu mai reprezinta interes public, intrind in sfera interesului privat al persoanei", a motivat instanta decizia luata. Cu doar un paragraf mai sus, aceeasi instanta afirma: „Curtea constata ca salariile personalului institutiilor din sectorul bugetar sint stabilite prin acte normative care sint publice".

„Decizia este ciudata"

Decizia Curtii Constitutionale a fost luata intr-un proces pe care jurnalistul timisorean Malin Bot l-a intentat sefului Parchetului Curtii de Apel Timisoara, Petru Dungan, cu scopul de a-l determina pe acesta sa-si faca public salariul incasat. Jurnalistul afirma ca Ioan Vida (foto), presedintele Curtii Constitutionale, a semnat aceasta decizie deoarece este in folosul lui Petre Dungan, cu care este coleg de catedra la Facultatea de Drept a Universitatii de Vest din Timisoara. „Decizia este ciudata. Conform legii, salariile tuturor bugetarilor sint publice, ei fiind obligati sa faca acest lucru in declaratiile de avere. O astfel de decizie transforma in ridicol declaratiile de avere si ii incurajeaza pe bugetarii care vor sa-si ascunda veniturile ilegale", e de parere Nicolae Radu de la Centrul pentru Resurse Juridice.