Traian Basescu cere stoparea privatizarilor din energie pina cind se lamureste cum sta treaba cu vinzarea Petrom si a celorlalte companii care au fost privatizate.

Presedintele Traian Basescu a declarat ca i-a cerut ministrului Economi
Traian Basescu cere stoparea privatizarilor din energie pina cind se lamureste cum sta treaba cu vinzarea Petrom si a celorlalte companii care au fost privatizate.

Presedintele Traian Basescu a declarat ca i-a cerut ministrului Economiei sa nu accelereze procesul de privatizare la companiile din domeniul energiei, mai ales la Romgaz, opinind ca privatizarea ar trebui reluata dupa o analiza a rezultatelor privatizarilor din domeniu, inclusiv cea a Petrom.

La citeva ore dupa declaratia presedintelui, facuta in momentul plecarii spre Libia, de la Cotroceni a sosit un comunicat in care se arata ca peste o saptamina Presedintia va intruni Consiliul Superior de Aparare a Tarii (CSAT) pentru a discuta despre contractul de privatizare a Petrom, despre celelalte privatizari din domeniul energiei, dar si despre situatia stocurilor pentru iarna si a preturilor din contractele de import ale carburantilor.

In comunicat se vorbeste chiar despre "analiza efectelor procesului de privatizare asupra securitatii energetice si a economiei nationale".

Preocupare mai veche

Cerinta presedintelui survine pe fondul scumpirii de catre Petrom a gazelor din productia interna si al redeschiderii discutiei asupra clauzelor din contractul de privatizare a companiei, clauze de a caror existenta se stia de altfel de mai mult de un an. Amintim ca Basescu a cerut contractul de privatizare a companiei inca din septembrie 2005, pentru a-l analiza, dupa ce a amenintat ca-l va da publicitatii. Contractul in integralitatea lui nu a fost facut insa public pina acum.

Seres isi face temele

Ministrul Economiei spune ca se pregateste pentru intilnirea cu presedintele. "Pregatim materialele. Avem analize pe contracte pe care le-am facut in primavara, la sfirsitul anului financiar 2005, si trebuie sa le aducem la zi", a declarat ministrul Economiei, Codrut Seres.

Referitor la stoparea privatizarilor pina in momentul in care presedintele Basescu se va lamuri asupra privatizarilor facute pina acum, Seres a spus ca "privatizarea Romgaz nu e o prioritate, asa cum tot repet de un an intreg".

"In documentul de politica energetica am specificat ca e nevoie de 6.000 MW care sa ramina in proprietatea statului din considerente de siguranta a sistemului. Pe de alta parte, Transelectrica a angajat deja un consultant care sa ne spuna ce se poate face in domeniul restructurarii sistemului", ne-a mai declarat ministrul.

Strict referitor la Petrom, Seres a spus ca "reprezentanti ai Parchetului au fost la minister si au strins acte inca de la inceputul anului" si ca "nu ministerul ar trebui sa formuleze concluzii referitoare la legalitatea contractului".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.