Muammar Al-Gaddafi, marele lider al Marii Jamahirii Arabe Libiene Populare Socialiste, i-a promis presedintelui Traian Basescu reluarea relatiilor bilaterale cu Romania. Adica petrol.

Petrolul libian, atit de cautat inclusiv de americani, ar putea ajunge in mod preferential in Romania. Titeiul va lua drumul catre tara noastra daca seful statului libian va decide reluarea relatiilor comerciale cu Romania, decazute dupa 1989, de la un volum al schimburilor de 10 miliarde de dolari, la numai 22 de milioane in prezent, dupa ce in 1998 ajunsesera la cota critica de numai cinci milioane de dolari. "Dorim sa reluam relatiile comerciale bilaterale", i-a spus ieri, la Tripoli, presedintele Traian Basescu omologului sau libian, Muammar Al-Gaddafi. "Si noi dorim sa reluam relatiile bilaterale", i-a replicat omologul sau, a carui titulatura oficiala este aceea de "Mare Lider", desi, scriptic, nu detine vreo functie in stat.

Domeniile de interes ale Romaniei pentru relatia cu Libia sint, dupa cum a declarat presedintele Basescu in urma intrevederii cu Al-Gaddafi, cele legate de productia si de exploatarea de titei, exportul de utilaj petrolier extractiv, trimiterea de constructori, medici si personal medical si primirea de studenti libieni la universitatile romanesti. Este prima vizita a unui sef de stat roman, dupa decembrie 1989 in Libia. Ultima vizita la Tripoli a fost cea a lui Nicolae Ceausescu in 1985, dupa ce mai fusese in Libia in 1974 si in 1979.

Expeditie in fortareata marelui lider

Presedintele Traian Basescu a fost primit la resedinta prezidentiala Baab al Zizia, o fortareata cu aer cazon, strasnic pazita de militari inarmati pina-n dinti. De altfel aterizarea aeronavei oficiale a lui Traian Basescu a fost directionata spre Aeroportul Militar MITIGA, fosta baza americana din Tripoli. Intrevederea a avut loc intr-una dintre multele cladiri ale complexului securizat si in imediata vecinatate a fostei resedinte, nereconditionata in mod intentionat dupa ce a fost bombardata de americani in 1986.

Cristian OPREA, Tripoli