Pasiunea pentru vin si sprijinul unui profesor binevoitor l-au indemnat pe somelierul Cristian Lupu sa ofere gratuit lectii teoretice si practice despre oenologie (stiinta vinului) studentilor de la Facultatea de Comert din cadrul Academiei de Stiint

Pasiunea pentru vin si sprijinul unui profesor binevoitor l-au indemnat pe somelierul Cristian Lupu sa ofere gratuit lectii teoretice si practice despre oenologie (stiinta vinului) studentilor de la Facultatea de Comert din cadrul Academiei de Stiinte Economice din Bucuresti.

Cristian Lupu, somelier la Depozitul de Vinuri, a lansat un proiect educativ care urmareste initierea studentilor in lumea vinului. Proiectul cuprinde o parte teoretica si una practica. Prin intermediul primei parti, studentii sunt initiati in lumea vinului. Partea practica consta intr-o degustare propriu-zisa.

TEORIE. Primii care au avut ocazia sa patrunda astfel in tainele vinului au fost studentii aflati in ani terminali la Facultatea de Comert, directia de studiu Turism din cadrul ASE-ului. Partea teoretica a durat doua ore, timp in care Cristian Lupu le-a explicat studentilor modalitatea de producere a vinului, precum si caracteristicile lui. De asemenea a raspuns tuturor imtrebarilor venite din partea studentilor care voiau sa stie ce este un somelier si care sunt atributiile sale. ""Un somelier este indispensabil intr-un restaurant cu multe stele. El selecteaza vinurile pentru meniu, le schimba o data la sase luni, organizeaza degustari, asociaza mancarurile cu vinurile cele mai potrivite"" spunea Cristian Lupu.

PRACTICA. Dupa ce au invatat ca vinurile rosii se servesc in pahare mai mari fata de cele in care se servesc cele albe, studentii au trecut la etapa urmatoare: degustarea. Cristian Lupu le-a explicat novicilor ca sticlele de vin nu se desfac altfel decat folosind un tirbuson si fixand sticla de coltul unei mese. Vinurile propuse pentru degustare au fost albe si rosii, dintre care, Feteasca regala sau Cabernet Sauvignon. Au vizualizat impreuna culoarea fiecarui vin, le-au simtit olfactiv aromele, dupa care au trecut la etapa gustativa, cea mai asteptata. ""Trebuie sa tinem cont ca vinurile se pun cel mai bine in valoare in compania unor alimente potrivite. Trebuie sa fim intotdeauna deschisi la tot ceea ce este nou in gastronomie"", ii explica somelierul unei studente care considera ca branza cu mucegai nu este buna.

Proiectul lui Cristian Lupu a putut fi lansat datorita bunavointei conferentiarului universitar doctor Nicolae Lupu. Profesorul, de asemenea un pasionat al vinului, a fost de acord sa cedeze un curs si un seminar pentru ca somelierul sa-si poata exercita meseria. Cristian Lupu intentioneaza sa predea astfel de lectii cat mai multor studenti de la facultati diferite. Lucrul se poate intampla insa, numai daca va obtine un sprijin asemanator celui primit din partea profesorului Nicolae Lupu.

EDUCATIE


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.