Semnalele trase de ZIUA in cazul ziaristului din Petrosani - cercetat de procurori pentru asa-zisele sustrageri de documente - i-a pus pe jar pe mai marii oficiali din cadrul Parchetului Hunedoara. Dupa aparitia in ziarul nostru a cazului directorulu
Semnalele trase de ZIUA in cazul ziaristului din Petrosani - cercetat de procurori pentru asa-zisele sustrageri de documente - i-a pus pe jar pe mai marii oficiali din cadrul Parchetului Hunedoara. Dupa aparitia in ziarul nostru a cazului directorului de la gazeta Vaii Jiului, Catalin Docea, procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) ne-au comunicat ca nu vor decat sa-l audieze pe ziarist. Aceasta in conditiile in care Catalin Docea a fost chemat in fata procurorilor in calitate de invinuit, desi, sustine el, nu a facut nimic altceva decat sa copieze unele informatii postate neglijent de un politist pe Internet. Cu toate ca o ancheta interna a Inspectoratului Judetean de Politie Hunedoara a facut lumina in acest caz si a constatat vinovatia subcomisarului Aurel Buruiana, ofiterul cercetat a depus o reclamatie impotriva ziaristului. El l-a reclamat la DIICOT pe Catalin Docea pe motiv ca acesta din urma i-ar fi "subtilizat" nelegal documentele din calculator. Fara sa fie anuntat in prealabil, Docea s-a trezit, astfel, citat la Parchet. Ancheta se desfasoara pe doua fronturi. Unul il vizeaza pe politist, iar celalalt pe ziarist. Politistul a fost deja pedepsit de conducerea IJP Hunedoara cu reducerea salariului cu 20 la suta pe trei luni si retrogradarea intr-o functie inferioara la Politia Municipiului Petrosani. Pe langa aceasta sanctiune, el este cercetat si de procurorii DIICOT dar, ca sa se apere de neglijenta de care a dat dovada, l-a reclamat si pe ziarist.
DIICOT: "Aceasta este procedura"
Despre citarea lui Catalin Docea seful DIICOT Hunedoara, Iovita Bacean, a declarat pentru ZIUA: "Este o procedura legala care trebuie respectata. Mai exact, politistul a depus o reclamatie la noi (Biroul teritorial din Hunedoara al DIICOT) impotriva ziaristului, iar noi l-am invitat la audieri. Nicidecum nu este vorba de un abuz, ci de o declaratie scrisa prin care sa ne precizeze in scris ceea ce a spus si in ziare, adica modul in care i-au parvenit acele documente de la Politie". La randul sau, Catalin Docea ne-a precizat ca a vorbit in cursul zilei de ieri cu un ofiter de la Biroul de Combatere a Crimei Organizate (BCCOC). "Am sunat si i-am rugat sa ne intalnim maine (astazi n.n.) ca sa lamurim mai repede aceasta problema, dar mi-au spus ca procurorul care se ocupa de caz nu este in localitate. Totodata, m-au asigurat ca nu au nimic cu mine si ca este vorba doar de o audiere. Au fost chiar neasteptat de amabili", a precizat Catalin Docea.
Imblanzirea "scorpiei"
Pe fondul acestui scandal mediatic atat politistii cat si procurorii au devenit, brusc, mai maleabili in relatiile cu presa. Ba, chiar ne-au asigurat de toata deschiderea "daca nu este vorba despre informatii ce ar putea prejudicia mersul anchetei", asa cum ne-a precizat seful DIICOT Hunedoara Iovita Bacean. Atitudinea de ieri nu este prima schimbare de "macaz" a autoritatilor atunci cand unii dintre reprezentantii lor sunt prinsi cu "mata-n sac". Conform celor declarate de directorul de la "Gazeta Vaii Jiului", si conducerea Inspectoratului Judetean de Politie Hunedoara a dat dovada de o neasteptata amabilitate dupa dezvaluirile facute de Catalin Docea. "Dupa ce a aparut in ziarul nostru articolul legat de acele documente, atitudinea politistilor s-a schimbat in bine. De atunci sunt mult mai atenti, chiar foarte atenti la comunicarea cu noi si chiar ne invita la mai toate activitatile lor. Pot spune ca sunt neasteptat de amabili de atunci", ne-a precizat ziaristul din Petrosani.
Docea: "Nu am fost un ziarist cuminte"
Despre ancheta care il vizeaza, Catalin Docea ne-a mai spus ca nu se teme de audierile de maine si chiar vrea sa lamureasca problema legata de modul in care i-au parvenit informatiile. "Ma voi prezenta, alaturi de avocat, si le voi explica ceea ce am explicat si pana acum. Adica faptul ca informatiile de serviciu ale IJP Hunedoara le-am luat de pe Internet", a precizat Docea. El a mai precizat ca, in ciuda faptului ca oamenii legii sunt mai atenti acum cu el si cu colegii lui, a fost, in general un ziarist incomod. "Nu stiu daca este cineva anume in spatele acestei anchete. Cel putin nu mi-a parvenit nici o informatie de acest gen. Totusi voi verifica si acest aspect. Pot sa va spun, insa, ca nu am fost un ziarist cuminte. Am scris si despre sefii din judet, si despre politisti cand a fost cazul. In acest din urma caz, politistii sunt resemnati. Stiu ca am dreptate si nu mi-au reprosat pana acum nimic. Ramane sa ma lamuresc si dupa audierea de miercuri daca este asa sau nu" a adaugat directorul Gazetei Vaii Jiului.
Petrosani redivivus
Ca si in cazul ziaristului Catalin Docea, alti doi ziaristi au avut parte de un tratament amabil din partea autoritatilor dupa ce au fost agresati chiar la doi pasi de sediul Politiei din Petrosani. In urma cu trei ani, Carmen Cosma - corespondent la "Romania Libera"- si Marius Mitrache au fost agresati in plina strada de un individ care a fost, pana la urma, iertat de pedeapsa binemeritata. Politistii stabilisera, in prima faza, ca este vorba despre razbunarea unui om de afaceri local, Ion Comsa, despre care Carmen Cosma scrisese mai multe articole. Asa cum au stabilit politistii, cei doi ziaristi au fost agresati pe data de 25 iulie 2003 de un anume Florian Voican, pus de afacerist sa ii aplice o "corectie" ziaristei. Marius Mitrache a incasat-o si el pentru ca a intervenit in sprijinul colegei sale. Incidentul a avut loc in plina strada si a atras atentia organizatiilor pentru apararea drepturilor omului. Dupa trei ani de la acest incident, politistii au anuntat ca au un dosar "beton" si i-a trimis in judecata pe cei doi, agresorul si afaceristul. Bucuria ziaristilor a fost, insa, de scurta durata. Dupa sapte luni de deliberari, Judecatoria Petrosani anunta ca ii achita pe presupusul agresor si pe instigatorul acestuia. Culmea este ca instanta a decis ca ziarista trebuie sa plateasca lui Ioan Comsa cinci milioane de lei si 800.000 cheltuieli de judecata. Stupoarea ziaristilor a fost cu atat mai mare cu cat Politia ii asigurase, ca si in cazul Docea, de cele mai bune intentii.
COMUNICAT
Uniunea Sindicala MediaSind considera drept un abuz grosolan punerea sub invinuire a jurnalistului Catalin Docea de la "Gazeta Vaii Jiului" de catre procurorii DIICOT pentru accesarea fara drept a unui sistem informatic. In fapt, vorbim despre o noua tentativa de a pune pumnul in gura presei si de o trista reeditare a cazului jurnalistilor de la "Ziua" si "Romania Libera", acuzati la inceputul acestui an ca au folosit informatii clasificate, desi acestea erau intrate in circuitul public. Pentru "vina" de a atrage atentia ca documente ale IPJ Hunedoara erau postate pe internet si astfel puteau fi accesate de catre oricare persoana, jurnalistul Docea este acum anchetat ilegal, pus sub invinuire si risca intre 3 si 12 ani de inchisoare.
U.S. MediaSind isi manifesta nedumerirea ca, in vreme ce jurnalistul Catalin Docea este acuzat, cel care avea datoria sa protejeze informatiile, nu sa le posteze pe internet, se alege doar cu o sanctiune administrativa din partea superiorilor, desi Legea nr. 182, privind informatiile clasificate, precizeaza cine se face vinovat de intrarea acestora in circuitul public.
U.S. MediaSind aminteste ca atat Aidan White, Secretarul General al Federatiei Internationale a Jurnalistilor, cat si Marc Gruber, Directorul Federatiei Europene a Jurnalistilor, au considerat un grav abuz faptul ca in Romania jurnalistii sunt hartuiti si au cerut autoritatilor statului roman sa respecte Conventia Europeana a Drepturilor Omului si reglementarile nationale si internationale din domeniul mass-media. U.S. MediaSind va prezenta acest nou abuz al procurorilor DIICOT in raportul de tara pe probleme mass-media si va solicita sprijinul organizatiilor internationale pentru a determina institutiile statului roman sa inceteze presiunile asupra jurnalistilor. De asemenea, U.S. MediaSind va sprijini, inclusiv financiar, orice demers juridic al jurnalistului Catalin Docea in cazul in care acesta va hotari sa cheme in judecata statul roman la instantele nationale si internationale.
Presedinte U.S. MediaSind,
Cristi Godinac


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.