Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR) a stabilit nivelul platilor nationale complementare, ca subventii in agricultura. Aceste plati, asigurate din bugetul Romaniei, vin sa completeze subventiile acordate agricultorilor rom
Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR) a stabilit nivelul platilor nationale complementare, ca subventii in agricultura. Aceste plati, asigurate din bugetul Romaniei, vin sa completeze subventiile acordate agricultorilor romani de catre Uniunea Europeana, dupa 1 ianuarie 2007, cand tara noastra va deveni stat membru. Platile compensatorii vor fi acordate dupa acelasi principiu ca si subventiile date de UE, adica vor fi calculate in functie de suprafata lucrata si functie de numarul de animale. Astfel, subventia complementara pentru grau, secara, orz, orzoiaca, ovaz, floarea soarelui, porumb, rapita si leguminoase boabe va fi de aproximativ 30 de euro/ha/an, adica peste un milion de lei vechi/ha. Subventia nationala va urca la 216 euro/ha/an, peste 7,5 milioane de lei vechi/ha, pentru zahar, soia, hamei, orez, tutun, in si canepa. Potrivit negocierilor de aderare, taranii romani vor primi, in 2007, primul an de la aderare, 25% din valoarea subventiilor pe care le primesc agricultorii din UE cu 15 state membre. Acelasi tratament a fost aplicat si celorlalte 10 state care au aderat la UE, la ultimul val. Valoarea subventiei comunitare va creste cu 5% in fiecare an. In schimb, este permis statului roman sa suplimenteze aceste subventii cu altele acordate din bugetul national, dar fara a depasi subventia comunitara. Taranii romani pornesc si cu un alt handicap pe piata agricola comuna. Potrivit noii politici agricole comune, subventii se dau in functie de suprafata de teren lucrata. Numai ca, desi Romania are 9,4 milioane ha de teren arabil, UE va acorda subventii numai pentru 7,012 milioane ha. Pentru ca nici un agricultor roman sa nu fie dezavantajat macar pe piata interna, MAPDR a decis ca intreaga subventie primita de la UE sa se imparta la toata suprafata de teren cultivata, chiar daca depaseste cele 7 milioane ha.
Pentru 2007, nivelul subventiei comunitare pentru terenul cultivat este de aproximativ 50 de euro/ha, circa 1,8 milioane de lei vechi/ha.
In zootehnie, valoarea subventiilor nationale va ajunge la 6,5 milioane de lei vechi pentru fiecare vaca de lapte, plata fiind conditionata de calitatea laptelui livrat. Pentru taurasii de peste 500 kg, statul va acorda cate 7 milioane de lei vechi, iar pentru bovinele predate la abator - cate 4,5 milioane de lei vechi. Oile si caprele sunt "premiate" cu cate 200.000 de lei vechi/animal.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.