Procesul in care fostul lider al minerilor Miron Cozma - condamnat la 18 ani de inchisoare - cere sa fie despagubit cu patru milioane de euro de catre statul roman ar putea fi transferat, instanta urmand sa decida peste o saptamana daca are competent
Procesul in care fostul lider al minerilor Miron Cozma - condamnat la 18 ani de inchisoare - cere sa fie despagubit cu patru milioane de euro de catre statul roman ar putea fi transferat, instanta urmand sa decida peste o saptamana daca are competenta teritoriala de a solutiona litigiul. Miron Cozma cere Tribunalului Bucuresti sa constate ca este detinut ilegal, dupa ce fostul sef al statului Ion Iliescu l-a gratiat, iar apoi a revocat decretul prin care i s-a acordat clementa. La sedinta de ieri, reprezentantul Ministerului Finantelor Publice a aratat ca Miron Cozma apreciaza ca situatia sa este generata de o "eroare judiciara", cerand astfel despagubiri morale. In opinia ministerului, plangerea lui Cozma de despagubiri nu poate fi admisa, intrucat nu vizeaza indreptarea erorii judiciare. Totodata, reprezentantul statului subliniaza ca Miron Cozma - detinut la Penitenciarul Rahova din Bucuresti - are domiciliul in Timisoara, deci reclamatia sa este inregistrata la o instanta necompetenta din punct de vedere teritorial.
Avocatul lui Cozma a precizat ca daca acesta va castiga procesul cu statul roman, va folosi cele patru milioane de euro solicitate despagubiri pentru a finanta un proiect de interes public.
Iliescu l-a gratiat, dar s-a razgandit dupa trei zile
Ion Iliescu a semnat pe data de 14 decembrie 2004, decretul de gratiere a mai multor persoane, printre care si fostul lider al minerilor din Valea Jiului, Miron Cozma. Acesta se afla in penitenciarul Rahova, fiind condamnat la 18 ani de inchisoare pentru subminarea puterii de stat in timpul mineriadei din septembrie 1991. Gratierea lui Cozma a starnit numeroase critici in randul liderilor politici si in societatea civila, la a caror presiune fostul presedinte a revocat decretul de gratiere pe 17 decembrie 2004.
Miron Cozma - care a executat deja peste opt ani si jumatate de inchisoare - si-a inaintat cererea de despagubire sectiei civile a Tribunalului Bucuresti, in care arata ca 178 de zile a stat ilegal in inchisoare. Fostul lider al minerilor a avut posibilitatea de a cere eliberarea conditionata dupa ce instanta Inaltei Curti de Casatie si Justitie a decis, la inceputul lunii decembrie 2005, contopirea pedepselor pe care Cozma le-a primit pentru implicarea in doua mineriade: sapte ani si 11 luni inchisoare (pedeapsa executata deja pentru mineriada din 1991) si zece ani de inchisoare (pedeapsa aplicata de instanta suprema pentru mineriada de la Costesti, din februarie 1999). In iunie anul acesta, Judecatoria Sectorului 5 a decis insa ca Miron Cozma sa ramana in inchisoare, el putand reveni cu o noua cerere de eliberare conditionata 1 ianuarie 2007.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.