Incepand cu 1 ianuarie 2007, contributia platita de angajator din fondul de salarii pentru asigurarea sanatatii salariatilor va scadea de la 7% la 6%. In acest sens, in sedinta din 8 noiembrie 2006, Guvernul a adoptat o Ordonanta de Urgenta pentru mo
Incepand cu 1 ianuarie 2007, contributia platita de angajator din fondul de salarii pentru asigurarea sanatatii salariatilor va scadea de la 7% la 6%. In acest sens, in sedinta din 8 noiembrie 2006, Guvernul a adoptat o Ordonanta de Urgenta pentru modificarea si completarea unor acte normative prin care se acorda drepturi sociale, precum si unele masuri in domeniul cheltuielilor de personal. Pe langa scaderea cu un punct procentual al contributiei la fondul de asigurari de sanatate, actul normativ mai prevede, ca plata contributiei la fondul de sanatate sa se faca pentru toate pensiile, incepand cu 1 ianuarie 2008. Insa, potrivit reprezentantilor Guvernului, pensiile nu vor fi diminuate, cu procentul de 6,5% aferent contributiei la fondul de sanatate, pentru ca aceste sume vor fi suportate de la bugetul de stat si virate la fondul de sanatate. Conform Codului Fiscal, doar pensiile peste limita de 900 RON sunt supuse impozitarii cu 16%, iar portivit legislatiei elaborate de Ministerul Sanatatii, doar pensionarii cu pensii de peste 900 RON platesc efectiv asigurarea pentru sanatate. In Romania, numarul de pensionari inscrisi in sistemul asigurarilor sociale de stat este de 4.639.200, iar pensia medie este de 316 lei. In agricultura sunt 986.500 de pensionari, iar pensia medie este de 119 lei. Potrivit NewsIn, cea mai mare pensie din Romania este de 12.000 lei pe luna, iar cea mai mica, de numai patru bani pe luna. Dintr-un total de 5,6 milioane pensionari, doar un numar de 15.500 primesc pensii de peste 1.000 lei, ceea ce inseama un procent de circa 0,3%.
Amanare cu un an
Ordonanta aprobata de Executiv saptamana trecuta stabileste ca Legea 578 din 2004 privind acordarea unor ajutoare lunare pentru sotul supravietuitor intra in vigoare in anul 2008, la o data hotarata de Guvern. De asemenea, compensarile in bani acordate pensionarilor pentru tichetele de calatorie neutilizate se vor acorda tot din 2008. Executivul a modificat in luna august 2006 Legea 578 din 2004, referitoare la acordarea unui ajutor pentru sotul supravietuitor, stabilind ca valoarea ajutorului va fi, incepand cu 1 ianuarie 2007, la 90 de lei pentru asiguratii din sistemul public de pensii, si de 34 de lei, pentru cei din sistemul de asigurari pentru agricultori. Potrivit acestei legi, sotul supravietuitor al unei persoane care la data decesului era pensionar, beneficiaza, la cerere, de un ajutor lunar din partea statului. Daca pana acum, conform legii, ajutorul era calculat ca procent din pensia decedatului (25% din valoare), de-acum incolo acesta va fi reprezentat de o suma fixa. De ajutorul lunar pot beneficia cei care sunt pensionati la varsta standard de pensionare, au domiciliul in Romania, nu s-au recasatorit dupa decesul sotului iar durata casatoriei a fost de cel putin 15 ani. Daca durata casatoriei cu sotul care a decedat este cuprinsa intre 10 si 15 ani, cuantumul ajutorului lunar se diminueaza proportional. Pentru a primi indemnizatia, cuantumul veniturilor lunare trebuie sa fie de maximum 358 de lei, in cazul pensionarilor din sistemul public, si de 133 de lei, pentru pensionarii agricultori. Valoarea ajutorului lunar va fi luata in considerare la stabilirea venitului minim garantat, in cazul in care acesta este solicitat. (C.S.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.