Un fost informator al Securitatii, Dan Oprescu (foto), sta netulburat la Guvern: pe postul de consilier superior, gradul 1, clasa 1. Deconspirat inca din anul 2002, Dan Oprescu este, in continuare, consilier la Agentia Nationala pentru Romi - unde
Un fost informator al Securitatii, Dan Oprescu (foto), sta netulburat la Guvern: pe postul de consilier superior, gradul 1, clasa 1. Deconspirat inca din anul 2002, Dan Oprescu este, in continuare, consilier la Agentia Nationala pentru Romi - unde inainte de a-i fi dezvaluit trecutul ocupa functii de conducere. Incercarile de pana acum ale mai multor organizatii neguvernamentale de a-l schimba au ramas fara efect - legea il apara chiar pe Dan Oprescu: acesta a fost angajat in 1997 la Agentia Nationala pentru Romi (ANR), iar legea functionarilor publici, care ii exclude din posturile de conducere pe fostii colaboratori ai Securitatii, a aparut abia in 2002, neputand fi aplicata retroactiv. Ca sa puna capac, Dan Oprescu este foarte suparat ca nu a primit prima in anul 2006. Angajat al ANR, aflata in subordinea Secretariatului General al Guvernului, Dan Oprescu si-a gasit un culcus in faldurile stufoase ale actualului Executiv.
Nelamurirea romilor
Alianta Civica a Romilor din Romania (ACRR) a inaintat saptamana trecuta catre Agentia Nationala a Functionarilor Publici si Agentia Nationala pentru Romi o solicitare de clarificare a situatiei lui Dan Oprescu.
Solicitarea ACRR arata ca: "In ultima perioada se inregistreaza un proces intens de deconspirare a unor inalti functionari publici care au facut politie politica in perioada comunista si care inca activeaza in diferite structuri publice de la nivel central si local. Desi legislatia romaneasca este intr-un continuu proces de aliniere la normele europene suntem printre ultimele tari foste comuniste alaturi de Ucraina, Letonia si Lituania care au o situatie neclara din acest punct de vedere. Tocmai de aceea consideram ca este util in contextul integrarii europene, atat pentru institutiile statului, cat si pentru cetatenii romani, cunoasterea istoriei unora dintre fostii colaboratori ai serviciilor de informatii comuniste".
Solicitarea ACRR continua: "In acest context, Alianta Civica a Romilor din Romania (ACRR) si-a asumat un rol activ prin participarea la activitatile civice incepute in 31 martie 2006 in fata sediului CNSAS. Principiile demersului nostru au fost necesitatea unei conduceri a CNSAS transparenta, morala si dispusa sa duca demersul deconspirarii fostilor colaboratori ai Securitatii pana la capat. ACRR considera ca toate institutiile din Romania, mai cu seama cele din aparatul Guvernului Romaniei, trebuie sa aiba in vedere in demersurile lor de reforma ca unul dintre obiective principale, deconspirarea si inlaturarea celor care au facut politie politica in regimul comunist. Chiar daca in ultima vreme astfel de semnale au fost oferite, exista multe alte cazuri care trebuie tratate in consecinta. Un caz concret il reprezinta dl. Dan Oprescu, Consilier superior Clasa 1, Grad 1, Grupa 1 al Agentiei Nationale pentru Romi, care a fost mentionat pe "lista neagra" a colaboratorilor Securitatii. (Stelian Tanase in "Acasa se vorbeste in soapta: dosar & jurnal din anii tarzii ai dictaturii", Editura Compania, 2002 , pag. 76, face numeroase referiri la calitatea de informator al d-lui Oprescu). Avand in vedere cele prezentate mai sus, ACRR solicita Agentiei Nationale a Functionarilor Publici un punct de vedere privind cazul d-lui Oprescu".
Aparat de lege
Maria Ionescu, directoarea Agentiei Nationale pentru Romi, ne-a declarat ca situatia lui Dan Oprescu este una foarte incurcata. Oprescu este angajatul Agentiei Nationale pentru Romi din anul 1997, iar legea functionarului public care ii exclude din posturile de conducere pe fostii colaboratori ai Securitatii, a aparut abia in 2002, neputand fi aplicata retroactiv.
Despre situatia lui Dan Oprescu a fost informat si Radu Stroe, ministrul delegat pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului. Maria Ionescu ne-a mai informat ca deocamdata nu exista nici o decizie in urma solicitarii Aliantei Civice a Romilor din Romania.
Dan Oprescu, turnator pe 20, 21 si 22 decembrie 1989
In randurile ce urmeaza reproducem transcrierea unui fragment din discutia care a avut loc intre Stelian Tanase (foto) si Dan Oprescu la emisiunea televiziunii Realitatea TV din 8 martie 2002. Dan Oprescu afirma ca nu a fost santajat si a devenit informator al Securitatii de buna voie si ca a furnizat informatii pana in ultimul moment al caderii regimului comunist.
Tanase: Cum ai intrat in legatura cu "organele''?
Oprescu: Am fost asistent universitar, m-a cautat cineva de la serviciul de contrainformatii al armatei si mi-a atras atentia "sa fiu pe faza'', deoarece se pare ca la unele universitati de tip "sensibil'', anumite forte adverse pregatesc ceva. S-a referit la secrete militare si tehnice. S-a interesat mai cu seama de rachete. Dar nu m-a solicitat sa devin "informator'' si nu mi-a incredintat nici un fel de actiune de tip James Bond. La inceput, aproximativ din doua in doua luni s-a interesat de astfel de lucruri. Mai tarziu, eu insumi i-am propus sa scriu "lucrari'' despre teme la care ma pricep mai bine si care sunt extrem de importante, despre viata politico-literara. Asadar, eu insumi am propus sa fiu informator, nici un fel de santaj sau favoruri materiale nu jucau vreun rol. Singura mea motivatie era prietenia noastra. Incepand din 1972, tu ai fost cel mai bun prieten al meu.
Tanase: Dar cel mai bun prieten nu poate fi tradat, denuntat?
Oprescu: Ba da, uneori. Eu insa voiam sa te ajut. Doua carti de-ale tale nu au primit aprobarea pentru a fi publicate, am considerat ca sunt importante, asadar am incercat sa te ajut sa le publici. Am inventat o strategie cu care am incercat sa influentez, sa manipulez Securitatea si politica de cultura a Partidului. Contrainformatorul la inceput nu prea s-a interesat de aceasta tema. Pana acum, cu toate ca rar, dar intotdeauna m-a cautat el, acum, cand am preluat initiativa si "am vrut sa-i vand marfa''...
Tanase: Mai precis pe mine voiai sa ma vinzi...
Oprescu: Da, se poate spune si asa. Asadar, incepand de atunci l-am sunat de mai multe ori la telefon si a inceput faza mai activa a colaborarii noastre. La inceput m-a numit "domnule Dan'', mai apoi m-a indragit si mi-a schimbat numele in "domnul Danut''. Am scris o multime de "analize'' si "teze'' despre tine si in general despre lumea scriitorilor, dar despre anumite lucruri am tacut, de exemplu despre scrisoarea celor 18. Am dat atat de multe detalii despre viata ta, incat le-am ingreunat munca, i-am bulversat.
Tanase: Bine, bine, ai vrut sa ajuti, dar de ce nu mi-ai povestit? Macar candva, dupa 1989.
Oprescu: Nu se putea, tu esti atat de naiv incat nu ai fi inteles strategia mea speciala de manipulare.
Tanase: Nu te gandesti ca tocmai tu ai fost naiv, cand ai crezut ca-i vei manipula pe ei?
Oprescu: Poate ca am fost prea ingamfat. M-am interesat la ce nivel ajung "analizele'' mele si am fost deceptionat cand am aflat ca nu ajung nici pana la secretarul de propaganda al partidului din Bucuresti.
Tanase: De ce ai scris ultima delatiune impotriva mea, care de altfel continea destul de multe lucruri grave? Este adevarat ca s-a intamplat la 20 decembrie, in a patra zi a revolutiei, precum figureaza in dosar?
Oprescu: La 20 decembrie inca nu am fost sigur ca Ceausescu va cadea. La Timisoara deja s-a declansat revolutia, aici la fel era o atmosfera fierbinte. Tu intre timp te-ai ascuns, dar am vrut sa te ajut in cazul in care te vor prinde totusi.
Tanase: Nu v-ati gandit ca daca ma aresteaza, cu aceasta chiar veti intari acuzatiile?
Oprescu: Nu! Problema statea exact invers. Din nou am scris atat de multe lucruri complicate despre tine, incat nu puteau lua o decizie in legatura cu soarta ta, fara sa controleze toate detaliile. Am vrut sa castig timp, tocmai in interesul tau. Asadar, la 20 decembrie, inainte de masa, m-a vizitat in locuinta mea, am predat raportul, seara l-am sunat din nou, i-am cerut sa ne vedem cat mai repede, deoarece am noi informatii importante. Mi-a dat intalnire in dimineata zilei de 22 decembrie, in centrul orasului, in fata cinematografului Patria. Asta a fost interesant, la 21 decembrie au intrerupt cuvantarea lui Ceausescu si a inceput si la Bucuresti manifestatia.
Toata dupa-masa si seara am fost acolo impreuna, printre manifestanti, am sperat ca poate cade Ceausescu, dar nu puteam fi sigur de acest lucru, asa ca dupa ce au inceput sa traga si s-a pornit valul arestarilor am plecat acasa sa-mi scriu ultimul raport. A doua zi degeaba m-am mai dus la intalnire, "relatia'' mea nu a mai venit. Atunci erau deja sute de mii de oameni pe strada, au venit muncitorii din fabrici, armata a disparut si, vazand ca nu am cui sa-i dau raportul, am continuat revolutia. In cateva ore am ocupat cladirea Comitetului Central (intre timp Ceausescu a fugit cu elicopterul), apoi am intrat in televiziune, de restul iti aduci bine aminte, deoarece am fost impreuna.
"Tradarea e tradare"
Dan Oprescu a afirmat imediat dupa dezvaluirea trecutului sau de informator al Securitatii ca "Eu si alti prieteni aveam dificultati mari in a publica anumite carti si chiar articole. Cel mai spectaculos era Stelian Tanase, care avea doua romane refuzate. Si atunci, din initiativa mea, am utilizat acest "canal" pentru a-l folosi pe Stelian drept "spargator de gheata". Adica am vrut sa-l ajut sa-si publice cartile. Si am scris un fel de recenzii semnate cu numele meu, pe care le-am inmanat persoanei care se ocupa de contrainformatii militare. A fost mirat si a promis ca va indrepta mesajul meu catre autoritatile competente. Nu am fost obligat sa semnez nici un angajament, n-am primit bani pentru "prestatia" efectuata. Cu timpul, situatia s-a complicat substantial pentru mine. Am fost supus la presiuni pentru a-l spiona pe prietenul meu, in timp ce situatia generala din tara se deteriora considerabil".
Actualul consilier mai afirma ca "Tradarea e tradare, ce-am facut am facut. Eu sunt prieten cu Stelian de prin '71-'72. Prin "turnatoria" mea, am incercat sa-mi apar prietenul si productia lui intelectuala. Am cautat sa evit sa se intample ceva rau. Si important este ca nu a existat un alt caz Gheorghe Ursu. De aceea, veti constata ca, dupa declansarea evenimentelor de la Timisoara din 1989, apare un fel de "frenezie scriitoriceasca" din partea mea. Incercam sa-i inund cu informatii neesentiale, pentru a pastra eu un control asupra situatiei".
Dezvaluirea din 2002
Dan Oprescu a fost deconspirat in cartea lui Stelian Tanase "Acasa se vorbeste in soapta. Dosar & Jurnal din anii tarzii ai dictaturii" la inceputul lunii martie 2002. La lansarea volumului din 7 martie 2002 de la Muzeul Literaturii din Bucuresti Stelian Tanase a afirmat: "Am ezitat mult timp ca sa-mi cer dosarul de la Securitate sau nu. Apoi am ezitat din nou sa-l citesc sau nu. L-am copiat la xerox, l-am dus acasa si am inceput sa ma gandesc daca nu ar trebui sa-l arunc pur si simplu la gunoi. In sfarsit, mi-a venit ideea sa-l public sub forma unei carti. Si acum am indoieli, daca am facut bine sau nu. Evident, m-a durut ca am fost denuntat de cel mai bun prieten de al meu". La ultima propozitie cineva din sala a strigat: "Dan Oprescu?" Tanase si-a aplecat capul, a tacut, apoi a spus doar atat: "Cel mai bun prieten de al meu". A doua zi, Stelian Tanase a facut o emisiune cu Dan Oprescu la realitatea TV, emisiune in care fostul informator "Cristescu" a facut o serie de declaratii socante, pe care le reproducem in aceasta pagina.
Dan Oprescu era la acea data membru al Grupului pentru Dialog Social, ca si Sorin Antohi si Justin Marchis, deconspirati in urma campaniei "Voci curate".
Tariceanu cerea informatorilor sa se retraga
Premierul Calin Popescu-Tariceanu a declarat pe 13 septembrie, raspunzand unei intrebari adresate de ziaristi, ca atat la nivelul Partidului National Liberal, cat si la nivelul guvernului, principiul conform caruia cei care au colaborat cu Securitatea trebuie sa se retraga ramane valabil, informeaza Rompres. "Atat la nivelul PNL, cat si la nivelul Guvernului, am anuntat un principiu care este clar: toti cei care au avut o colaborare cu Securitatea trebuie sa faca un pas in planul doi al vietii politice, sa se retraga pentru o perioada. Pentru ca acest lucru, iata, macar la 16 ani de la caderea comunismului sa reusim sa-l rezolvam, astazi, printr-un efort al intregii societati, in care mass-media joaca un rol foarte important si pentru care realmente vreau sa multumesc", a spus prim-ministrul.
Potrivit unui comunicat al biroului de presa al Guvernului, in ceea ce il priveste pe seful Cancelariei, Aleodor Francu, prim-ministrul a spus: "In momentul de fata, in ceea ce-l priveste pe domnul Francu nu exista o informatie oficiala din partea CNSAS-ului". "Daca acest lucru se va dovedi, atunci sigur ca masura este valabila pentru oricine", a precizat premierul Tariceanu.
Pe 30 septembrie prim-ministrul Calin Popescu-Tariceanu a semnat decizia privind eliberarea lui Aleodor Francu din functia de sef al Cancelariei prim-ministrului, a anuntat biroul de presa al Guvernului printr-un comunicat de presa.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.