Adjunctul procurorului general din Rusia estimeaza ca oficialii corupti din aceasta tara primesc impreuna spagi in valoare totala de 240 de miliarde de dolari anual, suma care reprezinta echivalentul bugetului de stat.

In interviul p
Adjunctul procurorului general din Rusia estimeaza ca oficialii corupti din aceasta tara primesc impreuna spagi in valoare totala de 240 de miliarde de dolari anual, suma care reprezinta echivalentul bugetului de stat.

In interviul publicat marti de "Rossiskaia Gazeta", Aleksander Buksman a mai declarat ca procurorii au descoperit numai anul acesta 28.000 de cazuri de coruptie, dintre care 9.000 se refera la luarea de mita de catre oficialitati. Buksman a explicat ca cele mai frecvente infractiuni sint legate de conflicte de interese, multi dintre oficialii guvernamentali rusi ocupind si pozitii de conducere in cadrul unor companii comerciale. Procurorul a adaugat ca deocamdata numai oficiali de rang mic sint investigati in cazurile de coruptie. Dupa parerea lui Buksman, eficienta anchetelor este diminuata de lipsa de coordonare dintre diferitele departamente guvernamentale responsabile.

Un apartament pe an

Pentru a ilustra nivelul ridicat al coruptiei in Rusia, Buksman a mai declarat ca, in medie, un oficial rus isi poate permite sa cumpere intr-un an un apartament cu suprafata de 200 de metri patrati in Moscova. Un astfel de apartament poate costa intre 1 si 5 milioane de dolari. Intr-unul dintre cazurile investigate de procuratura rusa, directorul adjunct din Krasnodar al Fondului Proprietatii de Stat este acuzat de a fi primit spagi in valoare de 441.000 de dolari.

Studiile confirma observatiile procurorului

Ultimul studiu al Transparency International plaseaza Rusia printre cele mai corupte 50 de state ale lumii si estimeaza ca, fata de 2001, nivelul coruptiei a crescut aici de cinci ori. De asemenea, un studiu publicat in 2005 de Institutul Indem arata ca nivelul mitei platite in Rusia a crescut de zece ori in perioada 2001-2005. In acest interval, politistii, medicii si alti angajati ai statului pe pozitii influente ar fi primit spagi in valoare totala de aproximativ 316 miliarde de dolari anual.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.