Puscariasii romani vor putea petrece in curind citeva ore cu sotiile lor intr-o camera din penitenciar.

Dreptul la vizita intima a aparut in Romania anul acesta in iunie, o data cu Legea privind executarea pedepselor, un act normativ ce pune in acord Romania cu legislatia europeana. Deocamdata, legea permite doar detinutilor care se casatoresc acum sa aiba relatii intime cu proaspetele sotii. Totusi, in metodologia de aplicare, care este pe cale de a fi aprobata, dreptul la a face sex cu nevasta il va avea orice detinut roman. Conform regulamentului de aplicare a legii, „persoanele private de libertate pot beneficia semestrial de vizita intima, cu durata de trei ore". Vizita este aprobata de directorul penitenciarului, astfel ca ea va capata un caracter recompensatoriu. In principiu, daca numarul solicitarilor va depasi capacitatea de cazare din camera matrimoniala, vor fi intocmite liste de asteptare.

Sex pe riscul propriu

Inainte de a intra in camerele matrimoniale, sotiile vor trebuie sa accepte o perchezitionare corporala si trecerea prin filtrele de detectare a stupefiantelor si a obiectelor interzise. In momentul de fata, nici un penitenciar nu a amenajat o astfel de incapere, dar problema a nascut controverse. Directorul Penitenciarului Jilava, Marian Stancovici, ne-a declarat ca, pentru cei 2.000 de detinuti, „o singura astfel de incapere va fi, probabil, insuficienta. Vor fi costuri destul de mari, dar presupun ca bugetele viitoare vor prevedea un astfel de capitol."

La puscaria din Botosani a avut loc recent prima casatorie in stare de detentie. Numai ca proaspatul ginere, Doru Turceag, este inchis pentru asasinarea primei sotii. Ceea ce-l face pe Paul Hriba, directorul Penitenciarului Botosani, sa declare ca relatia dintre tinerii insuratei „este un risc pe care si-l asuma cei doi. Nu le putem viola intimitatea supraveghindu-i".

Directorul Penitenciarului de femei de la Tirgsorul Nou, Zinica Trandafirescu, ne-a spus ca detinutele nu au manifestat acelasi entuziasm ca barbatii. „Ar fi preferat un concediu in familie, ca sa poata sta cu copiii lor".