Amiralul Gheorghe Marin, seful SMG, a declarat, ieri, ca Romania nu a semnat cu BAE Systems un contract de mentenanta pentru cele doua fregate achizitionate din Marea Britanie. "Contractul de mentenanta pentru aceste fregate a fost negociat intr-o prima faza care a durat vreo doi ani. Nu am ajuns la o buna intelegere din partea companiei BAE Systems, nu a fost semnat si cred ca, dupa acesti doi ani, vom avea o alta abordare in mentenanta acestor fregate", a precizat seful SMG. El a spus ca nu are noi informatii referitoare la "scandalul fregatelor", dar a amintit ca una dintre cele doua nave, si anume Regina Maria, participa de trei luni la misiunea Active Endeavour, "cu rezultate foarte bune". In schimb, amiralul a precizat ca nu au inceput verificari interne, desi in iunie, fostul ministru al Apararii, Teodor Atanasiu, a anuntat ca a cerut Corpului de control al MApN sa colaboreze cu DNA in ancheta privind achizitionarea fregatelor.
Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) verifica legalitatea achizitionarii fregatelor din Marea Britanie, in 2003, contra sumei de 116 de milioane sterline, urmand sa raspunda si autoritatilor judiciare londoneze, care au demarat deja o ancheta privind aceasta afacere. Autoritatile britanice au adresat Romaniei o cerere de asistenta judiciara in ancheta legata de achizitia, de catre statul roman, a unor fregate din Marea Britanie, cererea fiind trimisa in 28 aprilie Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie (PICCJ).
Scandalul fregatelor a izbucnit, in Romania, in 8 iunie, cand o romanca si sotul ei de origine britanica au fost arestati, la Londra, fiind acuzati ca au incasat ilegal un comision din vanzarea celor doua nave britanice catre Romania. In centrul investigatiei desfasurate de Oficiul pentru Fraude Grave (SFO) din Marea Britanie se afla un "comision" in valoare de sapte milioane de lire sterline (aproximativ zece milioane de euro), platit de BAE. (D.D.)