Presedintele rus Vladimir Putin si-a directionat, din nou, tirul criticilor asupra Statelor Unite, acuzandu-le ca incearca sa-si extinda puterea globala, recunoscand ca Moscova nu este deloc incantata de modul in care Washingtonul si aliatii sai acti
Presedintele rus Vladimir Putin si-a directionat, din nou, tirul criticilor asupra Statelor Unite, acuzandu-le ca incearca sa-si extinda puterea globala, recunoscand ca Moscova nu este deloc incantata de modul in care Washingtonul si aliatii sai actioneaza la nivel mondial, transmite Reuters. Comentariile au fost facute, ieri, de liderul de la Kremlin in timpul unei vizite la noul sediu al GRU (serviciul de informatii al armatei) unde s-a intalnit cu sefii serviciilor de informatii din Rusia (GRU, SVR, FSB) si a armatei. Referindu-se direct la actiunea militara a SUA in Irak, precum si la politica dusa de Washington in chestiuni legate de Iran si Coreea de Nord, Putin a afirmat ca "practica unor state de a actiona unilateral, intr-un mod ilegitim, submineaza grav stabilitatea." "Unele tari isi consolideaza, fara nici un fel de scrupule, pozitiile pe plan international, ignorand interesele legitime ale partenerilor sai". Noul cartier general al GRU a fost construit in urma cu trei ani, dar reamenajat de curand de echipe speciale militare, toate dotarile tehnice si electonice fiind "made in Rusia". Noul sediu este un complex imens format din cladiri, buncare, terenuri de antrenament si piscina. Mentionand ca "mijloacele pe care se bazeaza acele state care actioneaza in acest mod sunt de ordin economic, politic, diplomatic si, prin intermediul monopolului asupra mass-media", liderul de la Kremlin a cerut serviciilor de informatii sa se adapteze, in activitatea lor, spiritului vremii. Putin a avertizat asupra pericolului tot mai proeminent al aparitiei asa-numitelor capacitati militare de destabilizare, evocand spre exemplu rachetele strategice cu focoase nenucleare sau focoasele nucleare de capacitate mica. "Unele tari incearca sa amplaseze arme pana si in spatiu, inclusiv arme nucleare", a spus presedintele rus, din nou cu trimitere directa la programul spatial militar al SUA. Liderul rus a atras atentia ca in acest domeniu Rusia nu sta prea bine, dar a dat asigurari ca "statul va consolida in continuare GRU, ale carui informatii ajuta la contracararea pericolelor in domeniul securitatii nationale a Rusiei".
Sediul GRU, indestructibil
Putin a ajuns la noul sediu al GRU cu un elicopter militar. Insotit de seful Administratiei prezidentiale Serghei Sobianin, vicepremierul Dmitri Medvedev, ministrul Apararii Serghei Ivanov, secretarul Consiliului Securitatii Rusiei, Igor Ivanov, directorul FSB, Nikolai Patrusev, directorul Servicului de Informatii Externe (SVR), Serghei Lebedev, seful Statului-Major al Armatei ruse, generalul Iuri Baluevski, Putin a discutat cu echipa de conducere si cu veterani ai serviciului de informatii ai Armatei, care si-au marcat ziua profesionala la 5 noiembrie. Cu aceasta ocazie, seful GRU, generalul Valentin Korablenikov, a prezentat un raport detaliat despre activitatea serviciului in ultimii ani. Intregul complex este ingradit cu un zid dintr-un aliaj special, a carui compozitie nu a fost dezvaluita. "Zidul nostru nu poate fi distrus cu una cu doua, rezista si la atacuri cu masina-capcana si unui tanc supermodern", s-a laudat, in fata lui Putin, seful GRU. Nici ministrul Apararii Serghei Ivanov nu a ratat ocazia de a lauda impozantul sediu, explicand ca "nu exista nicaieri in Rusia alte cladiri similare, cu asemenea sisteme avansate de protectie, dotate cu tehnologii de ultima ora, unde informatia de la sateliti este receptionata in regim online". Anterior vizitei lui Putin la sediul GRU, o echipa de ziaristi a fost condusa pe traseul pe care urma sa se deplaseze si presedintele rus. Jurnalistii au putut vizita doua cladiri din cadrul complexului unde "au acces doar putini angajati ai GRU". (L.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.