Sindicalistii din invatamint anunta proteste-surpriza, pe motiv ca parlamentarii nu au avizat cresterea salariilor profesorilor cu 22%.

Reprezentantii Federatiei „Spiru Haret" si-au anuntat intentia de a bloca anul scolar. „Facem un referendum, iar prima actiune pe care o vor face anul viitor este aceea de a bloca finalul de an scolar 2006-2007. Guvernul trateaza cu dispret invatamintul din Romania si pe salariatii ei", a spus Gheorghe Isvoranu, presedintele Federatiei „Spiru Haret".

Profesorii ar fi urmat sa primeasca o marire salariala de 22%, din care 7% de la 1 ianuarie si 15% de la 1 octombrie. Un alt plan al celor de la „Spiru Haret" este sa faca afise color cu pozele celor care nu au sustinut amendamentul, printre care se numara si ministrul Educatiei, Mihail Hardau, sau ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu. „Pentru ca ii deranjeaza pozitia noastra in teritoriu, atunci vom lipi aceste afise in toate scolile din tara", a spus Gheorghe Isvoranu.

Hardau riposteaza cu valoarea

Salariile profesorilor vor fi asigurate pina la finalul anului, Guvernul alocind peste 6.900 de miliarde de lei in acest scop. „Acesti bani acopera fondurile salariale pentru cadrele didactice, inclusiv restantele", a spus ministrul Educatiei, Mihail Hardau. El a precizat ca in ciuda solicitarilor sindicatelor din invatamint, nu va accepta o crestere a salariilor peste cele 18% promise. „Va fi nevoie de o restructurare de personal in domeniu, iar Educatia trebuie recalibrata. In acest sens, fiecare elev va fi purtator de valoare in momentul in care intra in scoala. Valoarea va fi diferita in functie de zona unde locuiesc si de virsta, unul de la ses avind alta valoare decit unul de la munte, unul din clasa a IV-a va avea alta valoare decit unul de clasa a VIII-a", a spus ministrul. El nu a putut preciza care vor fi limitele acestei valori.